Tjelesna i zdravstvena kultura

kolegij: Tjelesna i zdravstvena kultura
voditelj kolegija: Hrvoje Ljubičić, prof. kin.
Kontakt: hljubici@mefst.hr
mob: 091 6097979

Nastava se odvija jednom tjedno u blok satu, prema dogovoru i u skladu sa studentskim obvezama.
TZK I
28.10. 2023. 9:00, sportski teren Mefst

TZK II
28.10.2023. 10:00, sportski teren Mefst


Ciljevi i zadaci kolegija

Cilj tjelesne i zdravstvene kulture u visokom obrazovanju je učenje novih konvencionalnih motoričkih znanja, usavršavanje temeljnih teorijskih i praktičkih kinezioloških znanja,utvrđivanje interesa studenata, antropoloških obilježja i motoričke informiranosti, sprečavanje procesa deterioracije ili preranog pada osobina, sposobnosti i motoričkih znanja uslijed nedostatne tjelesne aktivnosti, osposobljavanje studenata za individualno tjelesno vježbanje, promicanje sportske kulture i unaprjeđenje socijalne komunikacije.
Zadaće tjelesne i zdravstvene kulture u visokom obrazovanju su: Usvajanje teorijskih informacija o mogućim promjenama morfoloških obilježja, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti primjenom adekvatnih kinezioloških postupaka te mogućim negativnim pojavama uslijed nedostatka tjelesne aktivnosti. Učenje o kineziološkim aktivnostima koje su u funkciji maksimalne transformacije osobina i sposobnosti potrebnih za uspješnost u pojedinoj djelatnosti i prevencija nastanka profesionalnih oboljenja. Usvajanje teorijskih i praktičnih kinezioloških   znanja u svrhu osposobljavanja studenata za samostalno vježbanje. Upoznavanje sa zakonitostima zdravstvene kulture radi očuvanja i unapređenja zdravlja. Usvajanje teorijskih znanja o štetnosti raznih oblika ovisnosti. Usvajanje informacija o najzanimljivijim rezultatima dosadašnjih svjetskih i hrvatskih istraživanja provedenih na studentskoj populaciji iz segmenta zdravlja (bolesti,prehrana,dijagnostika, stres, tjelesna aktivnost kao sredstvo rasterećenja,…) Usvajanje teorijskih znanja o važnosti kvalitetne prehrane tijekom cijelog života, osobito pri velikim intelektualnim i tjelesnim naporima.

VAŽNE UPUTE

1. Pohađanje nastave je obavezno. Studenti smiju izostati do 20% od ukupnog broja sati nastave.
2. Ako kasnite na sat, nemojte ulaziti.
3. Studenti koji su profesionalni igrači u sportskim klubovima moraju donijeti potvrdu tog kluba i tada mogu biti oslobođeni 50% nastave tjelesnog.
4. Studenti koji nisu u mogućnosti pohađati TZK zbog nekih tjelesno-zdravstvenih problema moraju donijeti mišljenje liječnika sa svom medicinskom dokumentacijom.
 
Korisni linkovi:
www.sveucilisnisport.hr
www.vasezdravlje.com/izdanja/teme/61/
www.sport-forma.com
www.cosmosport.hr Ispiši stranicu