Arhiva Novosti

 
  • 31.3.2016.--
JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva iz Programa „Tehnološki razvoj, istraživanje i primjena inovacija“ za 2016. godinu

Splitsko-dalmatinska županija
objavila je Javni poziv čiji je predmet prikupljanje ponuda za sufinanciranje Programa „Tehnološki razvoj, istraživanje i primjena inovacija".
 
Aktivnosti koje će se sufinancirati i iznosi sufinanciranja sadržani su u slijedećim mjerama:
 
Mjera 1.
Sufinanciranje razvojno-istraživačkih projekata - sufinanciranje nepovratnim novčanim sredstvima u iznosu do 30%, ali ne više od 100.000,00 kn.
 
Mjera 2.
Sufinanciranje pripreme i rada na razvojnim projektima kroz EU fondove - sufinanciranje nepovratnim novčanim sredstvima u iznosu do 15%, ali ne više od 100.000,00 kn.
 
Mjera 3.
Sufinanciranje inovacija - do 30% za mikro i mala poduzeća, ne više od 100.000,00 kn, do 15% za srednja poduzeća, ne više od 100.000,00 kn i do 30% za ostale, ne više od 100.000,00 kn.
 
Rok za prijavu je 31. svibnja 2016.
 
Više informacija možete pronaći ovdje

 
  • 29.3.2016.--
Mjesec intelektualnog vlasništva na Sveučilištu u Splitu

Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu u travnju, uz potporu Europske poduzetničke mreže i Europskog IPR Helpdeska, organizira Mjesec intelektualnog vlasništva prilikom čega će se održati 4 radionice na kojima će sudjelovati uvaženi hrvatski stručnjaci s bogatim iskustvom u području intelektualnog vlasništva.
 
Radionice će kroz zanimljiva predavanja, studije slučajeva i primjere iz prakse redom obraditi različite oblike zaštite intelektualnog vlasništva: patente, industrijski dizajn i žigove te autorska i srodna prava. Radionice će se održavati svaki utorak u mjesecu – 5., 12., 19. te 26. travnja 2016. na sam Svjetski dan intelektualnog vlasništva. 
 
Pozivaju se svi zainteresirani da se prijave za sudjelovanje na prvoj radionici pod nazivom "Od ideje do patenta", koja će se održati 5. travnja u multifunkcionalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu s početkom u 13 sati.
Predavač će biti dr. Željko Bihar, jedan od vodećih stručnjaka za intelektualno vlasništvo u Hrvatskoj.
Radionica je namijenjena istraživačima, poduzetnicima, studentima, a i svim ostalima koji žele saznati više o patentnoj zaštiti i važnosti patentnih informacija u svakodnevnom poslovanju, a i svakodnevnom životu.
 
Više informacija o predavaču i sadržaju radionice možete pronaći ovdje.
 
 
  • 29.3.2016.--
14. Festival znanosti od 18. do 23. travnja 2016.

Sveučilište u Splitu i ove godine organizira Festival znanosti u periodu od 18. do 23. travnja 2016. U bogatom programu 14. Festivala znanosti Sveučilišta u Splitu nalazi se više od 150 aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece, učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije.
 
U programu Festivala znanosti nalazi se uz svaku aktivnosti naznaka za koji je uzrast predviđena, a važno je napomenuti da je za određene radionice potrebna najava kako bi se manjem broju sudionika omogućilo kvalitetno sudjelovanje i svi potrebni materijali.
 
Sve aktivnosti Festivala znanosti su za građane besplatne i ulaz u sve prostore gdje se odvijaju aktivnosti Festivala znanosti za ovu prigodu neće se naplaćivati.
 
Program Festivala i sažetke aktivnosti možete pronaći ovdje.

 
  • 29.3.2016.--
Stipendije programa Hubert H. Humphrey za akademsku godinu 2017./2018.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za mobilnost i programe Europske unije objavilo je natječaj za stipendije programa Hubert H. Humphrey za akademsku godinu 2017./2018.
 
Znanstveno-stručno usavršavanje u trajanju od 10 mjeseci na sveučilištima u SAD-u namijenjeno je zainteresiranim kandidatima iz javnoga i privatnoga sektora koji udovoljavaju uvjetima natječaja.
 
Opći uvjeti:
  • Stipendije se dodjeljuju hrvatskim državljanima s visokom stručnom spremom; iskustvom u rukovođenju i pet godina radnog iskustva u jednom od navedenih područja.
  • Stipendije nisu namijenjene za razdoblje studija niti omogućuju stjecanje akademskoga naziva u SAD-u.
  • Kandidati trebaju podnijeti dokaz o zaposlenju u RH.
Rok za prijavu: 1. svibnja 2016.
 
Više informacija možete pronaći ovdje

 
  • 24.3.2016.--
Predavanje gostujućih profesora s Penn State University

Gostujući profesori s Penn State University
, Linda L. Caldwell, Ph.D., i  Edward A. Smith, DrPH., održat će predavanje na temu "Leisure as a context for risk prevention and healthy development".
 
Predavanje će se održati u ponedjeljak, 4. travnja 2016., s početkom u 14 sati u prostorijama Filozofskog fakulteta na Peristilu, Poljana kraljice Jelene 1/III. 
 
U sklopu predavanja predstavit će i centar "The Bennett-Pierce Prevention Research Center for the Promotion of Human Development" .

 
  • 22.3.2016.--
Korigirani indikativni godišnji plan natječaja iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije
objavilo je novi dokument s popisom natječaja koji se tijekom 2016. godine planiraju raspisati u područjima znanosti i tehnologije, razvoja inovacija i e-usluga, jačanja konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika, jačanja konkurentnosti turizma, energetske učinkovitosti, obnove i očuvanja prirodne i kulturne baštine te ostalim sektorima.
U odnosu na plan natječaja iz prosinca 2015. godine, definirani su datumi raspisivanja natječaja, a s obzirom na trenutnu obustavu pojedinih natječaja koja je nastupila u međuvremenu, promijenjen je njihov status. 
 
Korigirani indikativni plan objave natječaja možete pronaći ovdje.

 
  • 21.3.2016.--
9th FRONTIERS IN IMMUNOLOGY RESEARCH  - Call for Abstracts / Papers ​

The
Frontiers in Immunology Research Network (FIRN) organizira međunarodnu FIRN konferenciju koja će se održati 1 – 4. lipnja 2016. godine u Ljubljani, Slovenija.
 
Zainteresirani za sudjelovanje na konferenciji kao prezenteri mogu predati svoje sažetke do 30. ožujka 2016. na sljedeću e-mail adresu:
 
hkan@firnweb.com
 
Više informacija možete pronaći ovdje

 
  • 21.3.2016.--
POLONEZ program stipendiranja iskusnih istraživača

Nacionalni centar za znanost Poljske
, putem COFUND programa Polonez, poziva strane istraživače za dostavu projekata kojima bi se financirala temeljna istraživanja u organizacijama u Poljskoj.

Stipendije za iskusne istraživače su u trajanju od 12 do 24 mjeseci. Glavni uvjet je da istraživač ima doktorat ili najmanje četiri godine istraživačkog iskustva u punom radnom vremenu te da istraživač nije u Poljskoj obavljao istraživanje više od 12 mjeseci unutar 3 godine do dana otvaranja poziva.

 

Rok za prijavu je 15. lipnja 2016.

Više informacija dostupno je ovdje.

 

 

  • 16.3.2016.--
Europska komisija odobrila godišnji plan rada programa Zdravlje 2014. - 2020.

Europska komisija usvojila je plan rada programa Zdravlje 2014. – 2020. za 2016. godinu. Mogućnosti financiranja za 2016. godinu uključuju projekte i ugovore o pružanju usluga, zajedničke projekte u koje su uključena javna tijela i projekte usmjerene na sljedeća područja:
  • Zdravlje migranata i izbjeglica,
  • Rješavanje antimikrobnih rezistencija i zdravstvenih infekcija,
  • Podrška zemljama Europske unije u rješavanju problema zdravstvene krize,
  • Potpora uspostavi europskih referentnih mreža,
  • Prevencija zaraznih bolesti poput HIV-a i AIDS-a. 
Ukupan iznos sredstava namijenjen financiranju projekata u 2016. godini iznosi 58 milijuna eura, a svi će se projekti financirati kroz otvorene pozive na dostavu projektnih prijedloga koji će se objaviti od strane Izvršne agencije za potrošače, zdravlje, poljoprivredu i hranu. Ukupan raspoloživi budžet programa za razdoblje 2014.-2020. iznosi 450 milijuna eura.
 
Izvor: http://ec.europa.eu/dgs/health_food-safety/dyna/enews/enews.cfm?al_id=1667
 
 
  • 16.3.2016.--
RRI Tools - set alata za odgovorno istraživanje i inovacije

Koncept odgovornog istraživanja i inovacija pokrenut je od strane Europske komisije horizontalno u svim dijelovima Horizona 2020 te obuhvaća otvoreni pristup, otvorenu znanost, rodnu tematiku, etiku, znanstvenu edukaciju, upravljanje i sudjelovanje javnosti.
 
RRI Tools projekt financiran od strane Europske komisije objedinio je i razvio on-line alate koji omogućuju interakciju između dionika u sustavu istraživanja i inovacija te je namijenjen istraživačima, donosiocima odluka, industriji, poslovnom sektoru, organizacijama civilnog društva. RRI Toolkit sadrži 356 izvora namijenjenih dizajnu i stvaranju projekata te usavršavanju u odgovornom istraživanju i inovacijama. Konačna verzija bit će dostupna u srpnju 2016.
 
Pridruživanjem RRI zajednici koja koristi RRI toolkit možete sudjelovati u raspravama, dobiti potporu drugih sudionika te doprinijeti razvoju platforme uključivanjem vlastitih alata i izvora.
 
Više informacija dostupno je ovdje.

 
  • 14.3.2016.--
Tjedan Mozga u Hrvatskoj/Brain Awareness Week

Od 14. do 20. ožujka u Hrvatskoj se obilježava jubilarni 15. Tjedan mozga, inicijativa Dana Alliancea poznata u svijetu kao Brain Awareness Week.
 
Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost su kao pridruženi član European Dana Alliance for the Brain (EDAB) glavni organizatori Tjedna mozga, a organizaciji se pridružuju Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te udruge, škole i druge javne ustanove.
 
Detaljan program i informacije vezane za zbivanja u Tjednu mozga u organizaciji Zavoda za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Splitu i Studentske sekcije za neuroznanost NeuroSplit možete pogledati ovdje.

 
  • 14.3.2016.--
Prvi Poziv na dostavu projektnih prijedloga – Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Otvoren je prvi Poziv na dostavu projektnih prijedloga – Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. s ciljem podrške projektima koji doprinose prekograničnom utjecaju i koristima za projektne partnere, ciljne skupine, programsko područje i područje projekta kroz četiri prioritetne osi:
  • Poboljšanje kvalitete usluga u sektoru javne zdravstvene zaštite i socijalne skrbi;
  • Zaštita okoliša i prirode, unaprjeđenje prevencije rizika i promocija održive energije i energetske učinkovitosti;
  • Doprinos razvoju turizma i očuvanju kulturnog i prirodnog nasljeđa;
  • Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja programskom području.
Unutar prioritetne osi 1. prihvatljive aktivnosti su sljedeće:
  • jačanje učinkovitosti javnih ustanova iz sustava zdravstvene zaštite i socijalne skrbi kroz povećanje dostupnosti usluga;
  • primjena ICT rješenja u cilju poboljšanja usluga te umrežavanje svih relevantnih dionika. 
Minimalni iznos sufinanciranja za projektne prijedloge unutar prioritetne osi 1. je 400.000,00 €, a maksimalni iznos je 1.000.000,00 €.
Trajanje projekta ne smije biti manje od 18 mjeseci te duže od 30 mjeseci.
 
Rok za prijavu: 10. lipnja 2016.
 
Više informacija o natječaju možete pronaći ovdje.

 
  • 11.3.2016.--
Predavanja prof. dr. sc. Will G. Hopkinsa

Na Sveučilištu u Splitu u srijedu, 16. ožujka 2016., gostovat će prof. dr. sc. Will G. Hopkins (Victoria University, Australia) eminentni svjetski znanstvenik iz područja statistike i metodologije znanstveno-istraživačkog rada.
 
Profesor Hopkins će tom prilikom u srijedu s početkom u 11 sati u svečanom amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Splitu održati dva predavanja na teme: 'Making Inferences about Effects' i 'How to Assess a Meta-analysis'.
 
Više informacija možete pronaći u Pozivu na predavanja.
 
 
  • 10.3.2016.--
Predstavljeni nacrti predstojećih natječaja Ministarstva gospodarstva za dodjelu bespovratnih sredstava za IRI i CEKOM

Ministarstvo gospodarstva organiziralo je 3. i 4. ožujka 2016. godine predstavljanje nacrta dvaju predstojećih natječaja koji će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj:
 
  • "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - IRI" (indikativan vremenski rok za objavu natječaja je početak travnja 2016.);
  • "Podrška razvoju centara kompetencija - CEKOM" (objava je predviđena tijekom lipnja 2016.).

Prezentacije nacrta obaju Poziva možete preuzeti ovdje

 
  • 10.3.2016.--
Webinar „Recepti za uspješnu KA2 prijavu“ (Erasmus+) 

Odjel za opće obrazovanje Agencije za mobilnost i programe Europske unije organizira webinar namijenjen potencijalnim prijaviteljima projektnog prijedloga za Ključnu aktivnost 2 - Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse (Erasmus+), koji će se održati 15.3.2016. od 14 do 16 sati.
 
Više informacija možete pronaći ovdje

 
  • 8.3.2016.--
"Chicago Collaboration Week" u Splitu 18.3.2016.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), u suradnji s nevladinom organizacijom WorldChicago i Europskom poduzetničkom mrežom, organizira "Chicago Collaboration Week" koji će se održati od 14. do 18. ožujka 2016. u Zagrebu, Varaždinu i Splitu.
Cilj događanja je upoznati studente, startup-ove, poduzetnike i znanstveno-istraživačke institucije s američkom dobrom praksom kroz predavanja i radionice na temu poduzetništva.
 
Tom prigodom će se u Splitu održati radionica na temu startup-a, umrežavanja i co-workinga 18. ožujka 2016., u multifunkcionalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice, s početkom u 11.00 sati.
Svoja iskustva podijelit će Nicole Vasquez, osnivačica i direktorica coworking prostora The Shift, koja će upoznati sudionike s dobrom praksom vođenja coworking prostora u Chicagu, razvojem poslovanja, strateškim traženjem partnerstva i organizacijom događanja.
 
Više informacija o radionici možete pronaći na web stranici Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu.

 
  • 7.3.2016.--
Predavanje - Individual Fellowships and COFUND under Marie Sklodowska Curie actions 

dvorani B102 na prvom katu zgrade B Medicinskog fakulteta, 18. ožujka 2016. godine s početkom u 13.00 sati, održat će se predavanje pod nazivom Individual Fellowships and COFUND under Marie Sklodowska Curie actions.

Predavanje će održati David Wizel, koordinator istraživačkih programa Izvršne agencije za istraživanja Europske komisije iz Bruxellesa, Belgija.
 
Predavanje je namijenjeno poslijedoktorandima, voditeljima istraživačkih timova i znanstvenicima.
 
Pozivnicu za predavanje možete vidjeti ovdje

 
  • 4.3.2016.--
Stipendije Europskog udruženja za kardiotorakalnu kirurgiju 

Europsko udruženje za kardiotorakalnu kirurgiju (European Association for Cardio-Thoracic Surgery) raspisuje natječaje za stipendije na EACTS Akademiji:
 
Fundamentals in Cardiac Surgery Part II, 6 - 10. lipnja 2016.
Rok za prijavu: 11. travnja 2016.
 
Fundamentals in Cardiac Surgery Part III, 24 - 28. listopada 2016.
Rok za prijavu: 29. kolovoza 2016.
 
Congenital Surgery, 15 - 18. studenog 2016.
Rok za prijavu: 20. rujna 2016.
 
Thoracic Surgery Part II, 6 - 9. prosinca 2016.
Rok za prijavu: 11. listopada 2016.
 
Kriteriji prihvatljivosti:
  • minimalno 3 godine iskustva u kardiotoraksalnoj ili kombiniranoj općoj i kardiotoraksalnoj kirurgiji;
  • najviše 35 godina starosti.

Više informacija možete pronaći na EACTS web stranici. 

 
  • 4.3.2016.--
Otvorene prijave za Europski tjedan održivog razvoja 2016.

Svake se godine u trajanju od 30. svibnja do 5. lipnja organizira Europski tjedan održivog razvoja s ciljem poticanja te bolje vidljivosti aktivnosti i projekata kojima se promiče održivi razvoj. Tema ovogodišnjeg događaja su "globalni ciljevi održivog razvoja".
 
Na događaju mogu sudjelovati javna tijela i agencije, obrazovne institucije, istraživačke organizacije, zaklade, muzeji, udruge, poduzeća i pojedinci u slučaju da njihov projekt ili predloženi događaj promiče održivi razvoj. Sudjelovanje na događaju omogućuje se kroz prijedlog projekata ili inicijativa koji obuhvaćaju jednu ili više dimenzija održivog razvoja i nisu profitno orijentirani.
 
Prijedlozi mogu biti izložbe, sajmovi, konferencije, aktivnosti u zajednici, filmske projekcije, poslovne inicijative i obrazovni projekti.
 
Više informacija i obrazac prijave možete pronaći na web stranici inicijative European Sustainable Development Week.

 
  • 3.3.2016.--
Stipendije MZOS-a, AMPEU-a i Vlade SAD-a: program Fulbright za akademsku godinu 2017./2018.
 
  • Stipendije za postdoktorska istraživanja u trajanju od jednog ili dva semestra
  • Stipendije za preddoktorska istraživanja u trajanju od dva semestra (uvjet: akademski naziv magistra znanosti ili upisan doktorski studij u RH)

Opći uvjeti:
  • Stipendije se dodjeljuju za istraživanje i usavršavanje na sveučilištima u SAD-u.
  • Stipendije nisu namijenjene za razdoblje studija niti omogućuju stjecanje akademskoga naziva u SAD-u.
  • Kandidati trebaju podnijeti dokaz o hrvatskom državljanstvu, zaposlenju u RH i znanju engleskoga jezika.

Rok za prijavu: 1. svibnja 2016.

Više informacija o programu, detaljne upute i obrasci za online prijavu nalazae se na web stranici Veleposlanstva SAD-a.
 

 

  • 1.3.2016.--
Poslijediplomski tečajevi I. kategorije na Medicinskom fakultetu u Splitu u ožujku/travnju 2016.

1. Dani interne medicine

Vrijeme održavanja tečaja:
14. - 18. ožujka 2016.

Voditelji tečaja:
prof. dr. sc. Maja Radman, dr. med.  
doc. dr. sc. Mladen Krnić, dr. med.
doc. dr. sc. Mislav Radić, dr. med.

Tečaj je namijenjen specijalistima interne medicine, užim specijalistima svih grana interne medicine, specijalizantima interne medicine, specijalizantima svih grana interne medicine, obiteljskim liječnicima, doktorima medicine, specijalistima i specijalizantima svih grana kliničke medicine koji se pronalaze u temama ovog tečaja.

Kontakt za informacije o tečaju:

mladen.krnic@gmail.com (098/177-2113)
mislavradic@gmail.com (091/894-1421)

2. Znanost o laboratorijskim životinjama

Vrijeme održavanja tečaja:
25. - 30. travnja 2016. 

Voditelj tečaja:
prof. dr. sc. Damir Sapunar, dr. med.

Tajnica tečaja:
doc. dr. sc. Sandra Kostić

Tečaj je mamijenjen znanstvenicima koji u svom radu koriste eksperimentalne životinje.

Kontakt za informacije o tečaju:

ds@mefst.hr (021/557-809)
sandra.kostic1@gmail.com (021/557-810)

 
  • 29.2.2016.--
Svakodnevna endodoncija: od dijagnoze do terapije - radni tečaj iz područja dentalne medicine

U Stomatološkoj poliklinici Split, 12. ožujka 2016. godine održat će se radni tečaj (oblik stjecanja novih znanja i vještina putem teoretsko - praktične nastave u malim grupama) pod nazivom Svakodnevna endodoncija: od dijagnoze do terapije.

Voditeljica tečaja:
doc. prim. dr. sc. Marina Ognjenović Mirošević, dr. dent. med.

Tajnica tečaja:
dr. sc. Antonija Tadin, dr. dent. med.

Tečaj je namijenjen doktorima dentalne medicine i studentima dentalne medicine.

Više informacija o programu tečaja možete pronaći ovdje

 
  • 25.2.2016.--
Inicijativa Europske unije za povezivanje mladih istraživača

Izvršna agencija za malo i srednje poduzetništvo (EASME) Europske unije pokrenula je novu inicijativu SME Innovation Associate kako bi se olakšalo povezivanje talentiranih istraživača s europskim malim i srednjim poduzetništvom te start-up poduzećima, a u cilju jačanja inovativnih ideja u istraživačkim ili inovacijskim projektima.

Putem inicijative SME Innovation Associate, Europska komisija financira zapošljavanje postdoktorskih istraživača za daljnje istraživanje ili inovaciju poslovne ideje na period od godinu dana. Inicijativom će se financirati 90 malih i srednjih poduzetnika, a ostvarena međunarodna mobilnost istraživača jedan je od uvjeta za prijavu.
 
Interes za suradnju tvrtke objavit će se i na EURAXESS Jobs portalu.


Uvjeti prijave za istraživače:

  • posjedovanje doktorata (ili ekvivalenta);
  • mogućnost demonstriranja ekspertize tražene u natječaju;
  • ostvarivanje međunarodne mobilnosti - odnosno u trenutku zapošljavanja istraživač ne može boraviti ili provoditi svoju glavnu djelatnosti u državi u kojoj je tvrtka osigurana i to ne više od 12 mjeseci u 3 godine prije datuma zapošljavanja.

Više informacija o inicijativi dostupno je ovdje.

 
  • 24.2.2016.--
Leibniz-DAAD Research Fellowships 

Njemačka služba za razmjenu studenata i znanstvenika – DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst), raspisala je natječaj za sljedeći fellowship:

Leibniz-DAAD Research Fellowships
 
Svrha programa je potpora daljnjoj internacionalizaciji njemačke znanosti i istraživanja.
 
Prihvatljivi prijavitelji:
Postdoktorandi koji su završili svoj doktorski studij prije najviše dvije godine te imaju izvanredna akademska ili istraživačka postignuća.
 
Što se može financirati:
Provođenje istraživanja na Leibniz institutu u Njemačkoj po izboru (88 instituta).
 
Trajanje:
12 mjeseci
 
Rok za prijavu:
9.3.2016.

Više informacija o natječaju i postupku prijave možete pronaći ovdje

 
  • 24.2.2016.--
INCIPIT doktorski program zapošljava 18 mladih istraživača

INCIPIT
je novi međunarodni doktorski program, sufinanciran putem COFUND-a Marie Sklodowska-Curie akcija, koji ima za cilj pružanje inovativnog, multidisciplinarnog i međusektorskog osposbljavanja na projektima u području bioloških znanosti.

Putem programa zaposlit će se 35 mladih istraživača kroz dva poziva na natječaj.

Nedavno objavljen prvi poziv na natječaj zapošljava 18 mladih istraživača.
Rok za prijavu je 17. ožujka 2016. godine. 

Više informacija o programu, uvjetima natječaja dostupno je ovdje

 
  • 23.2.2016.--
Vodič kroz strukturu programa Horizon 2020

Predstavljen je vodič koji sadrži detaljnu analizu strukture aktualnog programa Europske unije namijenjenog financiranju istraživačkih i inovativnih projekata.
 
Cilj ove publikacije je pružiti detaljan opis programa Horizon 2020 te predstaviti različita tijela koja imaju značajnu ulogu u upravljanju i nadzoru EU sredstava koja su osigurana za razdoblje od 2014. do 2020. godine za znanstveno-istraživačke aktivnosti.
 
Osim proračuna postojeće generacije programa Horizon 2020, u publikaciji su predstavljene i prethodne generacije ovog programa, uključujući i proračunska sredstva kojima su prethodnici raspolagali. 

 
  • 23.2.2016.--
Poziv na Real-Time qPCR seminar

U srijedu, 9. ožujka 2016. s početkom u 13.00 sati, u seminarskoj učionici B104 u prizemlju zgrade B Medicinskog fakulteta, u organizaciji tvrtki Promega GmbH i Gorea Plus (odnosno podružnice GeneTeam), održat će se Real-Time qPCR seminar pod nazivom 'Amplify and quantify successfullyqPCR basics and best practices for effective planning, realization and data analysis’.
 
Seminar će se održati u dva dijela: Osnove i Primjena, a predviđeno trajanje je 2 sata.
 
Seminar je namijenjen znanstvenicima, tehničarima i doktorandima.
 
Svi zainteresirani mogu potvrditi svoje sudjelovanje na seminaru prijavom na sljedeću e-mail adresu:
 
Gene Team – info@ggt.hr

 
  • 18.2.2016.--
Natječaj za dodjelu stipendija Vlade Mađarske

Na temelju Programa suradnje između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske u područjima obrazovanja i znanosti za razdoblje 2014. - 2017., Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za mobilnost i programe Europske unije raspisuju Natječaj za dodjelu stipendija Vlade Mađarske u akademskoj godini 2016./2017.
 
Kategorije su sljedeće:

1. Za semestralni/djelomični studij:

a) Za studente preddiplomskoga i diplomskoga studija upisane na visoka učilišta u RH
  • prioritet imaju studenti mađarskoga jezika i književnosti, kao i studenti integriranoga sveučilišnog studija (medicina, stomatologija, farmacija, veterina, pravo, arhitektura, itd.);
  • studenti moraju imati završena minimalno dva semestra na svome matičnome visokom učilištu;
  • trajanje stipendije: 3 do 10 mjeseci.

b) Za studente upisane na doktorski studij na visokom učilištu u RH
  • trajanje stipendije: 1 do 10 mjeseci

2. Za poslijediplomski i poslijedoktorski studij i istraživanje
  • trajanje stipendije: od 3 dana do 10 mjeseci

a) Poslijediplomski studij i istraživanje:
  • za studente koji su završili sveučilišni diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij te za doktorande koji žele provesti istraživanje u Mađarskoj;
  • u slučaju doktoranada maksimalno trajanje stipendije je jedan (1) mjesec.

b) Poslijedoktorski studij i istraživanje:
  • za kandidate koji su stekli akademski stupanj doktora znanosti.

3. Za cjelokupni doktorski studij:
  • za studente koji su završili sveučilišni diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij.

4. Za ljetne tečajeve u 2016. (2 do 4 tjedna)


Rok za prijavu je 18. ožujka 2016.
 
Detaljne informacije o stipendijama i o postupku prijave dostupne su na web stranici organizacije Tempus Public Foundation.

 
  • 17.2.2016.--
Horizon 2020 - otvoreni natječaji u okviru prioriteta Društveni izazovi

u okviru programa Horizon 2020 otvoreni sljedeći natječaji za dostavu projektnih prijedloga u okviru prioriteta Društveni izazovi:
 
I.  INNOVATIVE MEDICINES INITIATIVE (IMI) 
 
1. Tema: Validation of transnational imaging methods in drug safety assessment (TRISTAN)
Aktivnost: IMI2-RIA Research and Innovation action
Poziv: IMI2-2015-07-01
 
Rok za prijavu:
17.3.2016.
           
2. Tema: Identification of druggable targets modulating misfolded protein sin Alzheimer's and Parkinson's diseases
Aktivnosti: IMI2-RIA Research and Innovation action
Poziv: IMI2-2015-07-02
 
Rok za prijavu:
17.3.2016.
 
3. Tema: Pathological neuron-glia interactions in neuropathic pain
Aktivnost: IMI2-RIA Research and Innovation action
Poziv: IMI2-2015-07-03
 
Rok za prijavu:
17.3.2016.
 
4. Tema: Dry age-related macular degeneration: Development of novel clinical endpoints for clinical trials with a regulatory and patient access intention
Aktivnost: IMI2-RIA Research and Innovation action
Poziv: IMI2-2015-07-04
 
Rok za prijavu:
17.3.2016.
 
5. Tema: A comprehensive 'paediatric preclinical POC platform' to enable clinical molecule development for children with cancer
Aktivnost: IMI2-RIA Research and Innovation action
Poziv: IMI2-2015-07-05
 
Rok za prijavu:
17.3.2016.
 
6. Tema: Coordination and support actions (CSA) for the big data for better outcomes programme
Aktivnost: IMI2-RIA Research and Innovation action
Poziv: IMI2-2015-07-06
 
Rok za prijavu:
17.3.2016.
 
7. Tema: Increase access and use of high quality data to improve clinical outcomes in heart failure (HF), atrial fibrillation (AF), and acute coronary syndrome (ACS) patients
Aktivnost: IMI2-RIA Research and Innovation action
Poziv: IMI2-2015-07-07
 
Rok za prijavu:
17.3.2016.
 
II.   PERSONALIZIRANA MEDICINA
 
1. Tema: Valorisation of FP7 Health and H2020 SC1 research results
Aktivnost: CSA Coordination and support action
Poziv: SC1-HCO-01-2016
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
2.       Tema: Standardisation of pre-analytical and analytical procedures for in vitro diagnostics in personalised medicine
Aktivnost: CSA Coordination and support action
Poziv: SC1-HCO-02-2016
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
3. Tema: Towards globalisation of the Joint Programming Initiative on Antimicrobial resistance
Aktivnost: CSA Coordination and support action
Poziv: SC1-HCO-04-2016
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
4. Tema: Coordinating personalised medicine research
Aktivnost: CSA Coordination and support action
Poziv: SC1-HCO-05-2016
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
5. Tema: Towards an ERA-NET for building sustainable and resilient health system models
Aktivnost: CSA Coordination and support action
Poziv: SC1-HCO-06-2016
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
6. Tema: Multi omics for personalised therapies addressing diseases of the immune system
Aktivnost: RIA Research and Innovation action
Poziv: SC1-PM-01-2016
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
7. Tema: Networking and optimising the use of population and patient cohorts at EU level
Aktivnost: RIA Research and Innovation action
Poziv: SC1-PM-04-2016
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
8. Tema: The European Human Biomonitoring Initiative
Aktivnost: COFUND-EJP COFUND (European Joint Programme)
Poziv: SC1-PM-05-2016
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
9. Tema: Vaccine development for malaria and/or neglected infectious diseases
Aktivnost: RIA Research and Innovation action
Poziv: SC1-PM-06-2016
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
10. Tema: New therapies for chronic diseases
Aktivnost: RIA Research and Innovation action
Poziv: SC1-PM-09-2016
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
11. Tema: Clinical research on regenerative medicine
Aktivnost: RIA Research and Innovation action
Poziv: SC1-PM-11-2016-2017
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
12. Tema: EU-Japan cooperation on Novel ICT Robotics based solutions for active and healthy ageing at home or in care facilities
Aktivnost: RIA Research and Innovation action
Poziv: SC1-PM-14-2016
 
Rok za prijavu:
12.4.2016.
 
13. Tema: Implementation research for scaling-up of evidence based innovations and good practice in Europe and low- and middle-income countries
Aktivnost: RIA Research and Innovation action
Poziv: SC1-PM-21-2016
 
Rok za prijavu:
13.4.2016.
 
III.  HORIZON NAGRADE
 
1. Tema: Horizon Prize – Better use of Antibiotics
Aktivnost: IPr Inducement Prize
Poziv: HOA-01-2015
 
Rok za prijavu:
17.8.2016.
 
2. Tema: Horizon Prize - Food Scanner
Aktivnost: IPr Inducement Prize
Poziv: FoodScanner-01-2015
 
Rok za prijavu:
9.3.2016.
 
Prihvatljivi prijavitelji kod pojedinih aktivnosti:
  • RIA Research and Innovation action - najmanje tri legalna entiteta; svaki od tri entiteta mora biti osnovan u drugoj državi članici EU ili zemlji pridruženoj programu Horizon 2020;
  • Coordination & support actions (CSA) - najmanje jedan legalni entitet osnovan u državi članici EU ili zemlji pridruženoj programu Horizon 2020;
  • COFUND-EJP COFUND (European Joint Programme) - najmanje pet legalnih entiteta; svaki od pet entiteta mora biti osnovan u drugoj državi članici EU ili zemlji pridruženoj programu Horizon 2020;
  • IPr Inducement Prize - bilo koji legalni entitet ili grupa legalnih entiteta osnovanih u državi članici EU ili zemlji pridruženoj programu Horizon 2020.

 
  • 16.2.2016.--
Horizon 2020 - otvoreni natječaji u okviru prioriteta Izvrsne znanosti

U okviru programa Horizon 2020 otvoreni su sljedeći natječaji za dostavu projektnih prijedloga u okviru prioriteta Izvrsne znanosti:
 
1. Tema: Research and Innovation Staff Exchange
Aktivnost: Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA-RISE RISE)
Poziv: H2020-MSCA-RISE-2016
 
Sažetak:
Natječaj se odnosi na kratkoročnu razmjenu osoblja sveučilišta, istraživačkih centra, poduzeća te drugih neakademskih organizacija. Sastavljen konzorcij prijavljuje projektni prijedlog koji naglašava mogućnosti umrežavanja, dijeljenja znanja i razvoja vještina osoblja. Potiče se sudjelovanje malog i srednjeg poduzetništva.
 
Rok za prijavu:
28.4.2016.
 
2. Tema: Support to Technological Infrastructures
Aktivnost: CSA Coordination and support action
Poziv: H2020-INFRAINNOV-2016-2017
 
Sažetak:
           
Natječaj se odnosi na financiranje koordinacije i umrežavanja tehnologijskih infrastruktura, uključujući istraživačke infrastrukture, industriju i mala i srednja poduzeća. Posebno se naglašava uska suradnja s partnerima iz sektora industrije, posebno s inovativnim malim i srednjim poduzetništvom.
 
Rok za prijavu:
30.3.2016.
 
3. Tema: FET Proactive: emerging themes and communities
Aktivnost: RIA Research and Innovation action
Poziv: H2020-FETPROACT-2016-2017
 
Sažetak:
Projektni prijedlozi bi trebali adresirati aktivnosti istraživanja i inovacija, s ciljem ispitivanja smjerova i načina za uspostavljanje solidnih temelja znanja i vještina za buduću tehnologiju na odabranom području.
 
Područje 2: Biotech for better life
a)  Intra- and inter-cell bio-technologies
b)  Bio-electronic medicines and therapies
c)  Cognitive neuro-technologies
 
Rok za prijavu:
12.4.2016.
 
4. Tema: FET-Open research and innovation actions
Aktivnost: RIA Research and Innovation action
Poziv: H2020-FETOPEN-2016-2017
 
Sažetak:
Natječaj je namijenjen istraživanjima u ranoj fazi, s ciljem etabliranja novih tehnologijskih mogućnosti. Naglasak je na kolaborativnom istraživanju koje karakterizira dugoročna vizija, novost, interdisciplinarnost i visoki rizik s ciljem znanstvenog i tehnologijskog otkrića.  
           
Rokovi za prijavu:
11.5.2016.
17.1.2017.
27.9.2017.

 
  • 12.2.2016.--
Sveučilište Deusto iz Španjolske nudi 8 radnih mjesta za doktorande u okviru DIRS programa

Sveučilište Deusto iz Španjolske, u okviru COFUND-a Marie Sklodowska - Curie akcija, u suradnji s više od 40 partnera provodi DIRS program doktorskih studija s fokusom na sljedeća područja:
  • zdravlje i kvaliteta života,
  • ljudska prava, mir i rješavanje sukoba,
  • održiv razvoj i inovacije te
  • obrazovanje i cjeloživotnog učenja.

DIRS (Deusto International Research School) program ima za cilj privlačenje kvalitetnih mladih znanstvenika, koji će raditi na međunarodnim, međudisciplinarnim te međusektorskim istraživačkim projektima. U okvriu programa predviđaju se dva poziva za zapošljavanje, jedan u veljači 2016. te drugi u veljači 2017. godine.

Prvi poziv za zapošljavanje 8 mladih istraživača otvoriti će se 15. veljače 2016. godine.
 
Više informacija o programu, pozivu za zapošljavanje, kriterijima prihvatljivosti dostupno je na web stranici projekta.

 
  • 12.2.2016.--
Stipendije Vlade Slovačke Republike u sklopu Narodnoga stipendijskog programa za akademsku godinu 2016./2017.

Slovačka akademsko-informatička agencija (SAIA-a) i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike, u sklopu Narodnoga stipendijskog programa Slovačke Republike, objavljuju poziv za podnošenje molbi za stipendije za studijske, istraživačke i predavačke boravke za 2016./2017.
 
Narodni stipendijski program Slovačke Republike namijenjen je potpori mobilnosti stranih studenata, doktoranada, fakultetskih profesora, istraživačkih i umjetničkih djelatnika na boravcima u slovačkim fakultetima i istraživačkim organizacijama.
 
Trajanje stipendije:
  • Studenti: 1 - 2 semestra;
  • Doktorandi: 1 - 12 mjeseci;
  • Fakultetski profesori, istraživači, umjetnici: 1 - 12 mjeseci.

Rok za prijavu je 30. travnja 2016. godine za stipendije tijekom zimskog semestra iduće akademske godine, odnosno 31. listopada 2016. godine za stipendije tijekom ljetnog semestra.
 
Informacije o programu i upute za prijavu mogu se pronaći na službenoj stranici programa.

 
  • 12.2.2016.--
Postdoktorske stipendije za strane istraživače Japanskog društva za promicanje znanosti (JSPS) za 2016. godinu

Japansko društvo za promicanje znanosti (Japan Society for Promotion of Science - JSPS), vodeća agencija za financiranje znanstvenih istraživanja u Japanu, raspisalo je natječaj za postdoktorske stipendije za strane istraživače za 2016. godinu:
 
Postdoktorske stipendije:
dugoročne stipendije, početak programa stipendiranja je između 1. rujna i 30. studenoga 2016. godine.

Pozivne stipendije:
kratkoročne stipendije, početak programa stipendiranja je između 1. listopada 2016. i 31. ožujka 2017. godine.
 
Kriteriji:
  • podnositelji zahtjeva za postdoktorske stipendije moraju biti doktori znanosti koji su doktorat dovršili na bilo kojoj ustanovi izvan Japana u vrijeme podnošenja zahtjeva za stipendiranje ili su doktorirali nakon 1. travnja 2010. godine;
  • podnositelji zahtjeva za pozivne stipendije moraju biti iskusni istraživači s izvrsnim akademskim rezultatima.
Moguća područja istraživanja su neograničena.
 
Rok za prijavu je od 26. travnja do 6. svibnja 2016. godine.
 
Više informacija, kao i prijavni obrasce, možete pronaći na web stranici JSPS-a.

 
  • 12.2.2016.--
The Matsumae International Foundation 2017.

Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavljuje natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu u trajanju od tri (3) do šest (6) mjeseci u razdoblju od travnja 2017. do ožujka 2018. godine. Dodijelit će se dvadesetak stipendija koje pokrivaju sve troškove boravka u Japanu i međunarodnoga prijevoza.
 
Kandidati moraju imati doktorat znanosti, moraju biti mlađi od 49 godina te dobro znati engleski ili japanski jezik. Stipendije će se dodijeliti isključivo kandidatima koji nisu već boravili u Japanu.
Prednost će imati istraživanja u području prirodnih znanosti, tehničkih znanosti ili medicine.
Rok za predaju prijava je 31. kolovoza 2016. godine.
 
Detaljne informacije na engleskome jeziku o uvjetima natječaja, kao i prijavni obrazac, nalaze se na web stranici zaklade.

 
  • 8.2.2016.--
Radionica Thomson Reutersa

U srijedu, 10. veljače 2016. godine, s početkom u 11.00 sati, u multimedijalnoj dvorani na II. katu sjeverne zgrade Sveučilišne knjižnice u Splitu djelatnici Thomson Reutersa održat će radionicu o upotrebi nove citatne baze podataka NextGen Journal Citation Reports. Navedena baza zamijenit će Journal Citation Reports, JCR. NextGen Journal Citation Reports uključuje i Essential Science Indicators, ESI.
Radionica je namijenjena znanstvenicima, sveučilišnim nastavnicima, knjižničarima, studentima i ostalima koje zanima ova tema.

Ulaz je slobodan.

 
  • 5.2.2016.--
Interdisciplinarni seminari na MedILS-u

Na Mediteranskom Institutu za istraživanje života (MedILS) od 8. do 10. veljače 2016. održavaju se sljedeći interdisciplinarni seminari:
 
1. dan (8.2.2016.)
Molecular and functional diversity and modes of action of peptides in host defence
 
2. dan (9.2.2016.)
  • Modes of action of antimicrobial and host defence peptides
  • Modes of action of antimicrobial and host defence peptides

3. dan (10.2.2016.)
  • The helical cathelicidins – different ways of permeabilizing a membrane
  • Pro-rich cathelicidins – intracellularly acting AMPs
 
Predavač: prof. Alessandro Tossi, Sveučilište u Trstu
 
Detaljnije informacije i satnicu seminara možete pronaći na web stranici MedILS-a.
 
 
  • 2.2.2016.--
Prijave za tečaj I. kategorije - UZV u kliničkoj praksi - "Ultrasonografska dijagnostika abdomena"

Zainteresirani kandidati za tečaj trajne medicinske izobrazbe I. kategorije - UZV u kliničkoj praksi - "Ultrasonografska dijagnostika abdomena" voditelja prof. dr. sc. Izeta Hoze, mogu ostaviti svoje podatke Uredu za znanost na sljedeći kontakt:

tel.: 021/557-929
e-mail: tea.marasovic@mefst.hr

Planirano razdoblje održavanja tečaja je travanj, 2016. godine. Minimalni broj polaznika je 10 osoba.

 
  • 1.2.2016.--
European Foundation for the Study of Diabetes - otvoreni natječaji

European Foundation for the Study of Diabetes raspisuje sljedeće natječaje na svojoj web stranici:

1. Lilly Research Fellowship Programme
  • Cilj fellowshipa je poticanje inovativnog istraživanja na području dijabetesa i promocija izvrsnosti medicinske edukacije
  • Iznos po fellowshipu – 50.000,00 EUR
  • Rok za prijavu: 15. veljače 2016.
 
2. EASD Rising Star Symposium and EFSD Rising Star Fellowship Programme
  • Cilj programa je ohrabriti mlade istraživače za provođenje inovativnih istraživanja na području dijabetesa
  • Iznos po fellowshipu – 30.000,00 EUR
  • Rok za prijavu: 15. veljače 2016.
 
3. EFSD-PACT FOR DIABETES PROJECT - PAtient-Centred Treatment to support a holistic approach towards type 2 diabetes  
  • Cilj projekta je razvoj novih pristupa utemeljenih na dokazima za liječenje 2. tipa dijabetesa
  • Vrijeme trajanja projekta – 3 godine
  • Budžet projekta – 500.000,00 EUR (maksimalan iznos)
  • Rok za prijavu: 1. ožujka 2016.
 
4. European Research Programme in Microvascular Complications of Diabetes
  • Cilj programa je stimulirati europska temeljna i klinička istraživanja u specifičnom području mikrovaskularnih komplikacija dijabetesa
  • Vrijeme trajanja projekta – do 3 godine
  • Budžet projekta – do 100.000,00 EUR za temeljne istraživačke projekte te do 300.000,00 EUR za kliničke istraživačke projekte
  • Rok za prijavu: 1. travnja 2016.
 
5. Albert Renold Travel Fellowships
  • Cilj fellowshipa je omogućiti mladim znanstvenicima I kliničarima boravak na inozemnim institucijama u svrhu učenja različitih znanstvenih tehnika vezanih za istraživanje dijabetesa
  • Vrijeme trajanja fellowshipa – maksimalno 3 mjeseca
  • Iznos po fellowshipu – 8.000,00 EUR
  • Rok za prijavu: nema roka – prijave moguće tijekom cijele godine (*prijave moraju biti predane najmanje 6 tjedana prije predloženog termina putovanja)
 
Detaljnije informacije o navedenim natječajima te prijavne obrasce možete pronaći na web stranici EFSD-a.
 
 
  • 1.2.2016.--
COST Action natječaj 

COST, europska mreža koja podržava transnacionalnu suradnju među istraživačima diljem Europe na svim znanstveno-tehnološkim područjima, raspisuje natječaj za COST Action projektne prijedloge, pri čemu se osobito ohrabruju multi i inter-disciplinarne projektne ideje.
 
Rok za prijavu: 23. veljače 2016.
 
Koje su karakteristike COST Action projekta i kako izgleda proces prijave i evaluacije projektnih prijedloga, možete pogledati u COST infografici.
 
Detaljnije informacije o natječaju možete pronaći na COST web stranici.
 
 
  • 29.1.2016.--
European society of cardiology grants

European society of cardiology na svojoj web stranici raspisuje sljedeće natječaje u području kardiovaskularnih istraživanja:


1. ESC Congress Educational Grants
Rok za prijavu – 22.2.2016.

2. ESC research grants (za prijavitelje do 36 godina)
Rok za prijavu – 28.2.2016.
Trajanje: 12 mjeseci

3. ESC training grants (za prijavitelje do 36 godina)
Rok za prijavu – 28.2.2016.
Trajanje: od 3 do 12 mjeseci

4. ESC Early-Career Training Grant (za prijavitelje do 30 godina)
Rok za prijavu – 28.2.2016.
Trajanje: 6 do 12 mjeseci
 
Više informacija o natječajima možete pronaći ovdje

 
  • 28.1.2016.--
Natječaji zaklade Wellcome trust

zaklada Wellcome trust na svojoj web stranici raspisuje sljedeće natječaje:

1. Basic biomedical fellowships
  • Sir Henry Wellcome Postdoctoral Fellowships: preliminarni rok za prijavu – 2.5.2016.
  • Sir Henry Dale Fellowships: preliminarni rok za prijavu – 12.4.2016.
  • Research Career Development Fellowships in Basic Biomedical Science: preliminarni rok za prijavu – 12.4.2016.
  • Senior Research Fellowships in Basic Biomedical Science: preliminarni rok za prijavu – 24.5.2016.
 
2. Clinical fellowships
  • Senior Research Fellowships in Clinical Science: preliminarni rok za prijavu – 24.5.2016.

Više informacija o natječajima možete pronaći ovdje

 
  • 27.1.2016.--
Stipendije zaklade "British Scholarship Trust" za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencija za mobilnost i programe Europske unije i zaklada "British Scholarship Trust" pozivaju zainteresirane znanstvene novake i asistente s visokih učilišta i znanstvenoistraživačkih instituta u RH na podnošenje prijave za dodjelu stipendije za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima u trajanju od 1 do 3 mjeseca tijekom akad. g. 2016./2017.
 
Pravo prijave imaju kandidati koji do 1. listopada 2016. neće navršiti 30 godina. Prednost imaju kandidati koji nisu provodili znanstveno istraživanje u inozemstvu.
 
Kandidati u prijavnome obrascu trebaju navesti jedno ili više britanskih sveučilišta na kojima bi željeli realizirati stipendiju. Preporučuje se da kandidati osiguraju pismo britanskoga znanstvenika koji bi prihvatio mentorstvo i dostave ga zajedno s prijavom do 1. ožujka 2016.
 
Detaljnije informacije o natječaju možete pronaći na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 
  • 27.1.2016.--
Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojstvu Upravljačkog tijela za Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. objavilo je indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2016. godinu u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s ciljem obavještavanja javnosti i omogućavanja pravovremene pripreme projektnih prijedloga potencijalnih prijavitelja.

Napomena:
Indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga (PDP-ova) sadrži popis PDP-ova i rokova poznatih u trenutku izrade plana te je podložan izmjenama i dopunama sukladno dinamici poslovnih procesa uključenih institucija. Pokretanje PDP-ova uvjetovano je prethodnim odobrenjem od strane Odbora za praćenje.
 
Indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga OPKK 
 
  • 18.1.2016.--
Sudjelovanje na Festivalu znanosti 2016.

Sveučilište u Splitu organizira 14. Festival znanosti koji će se održati od 18. do 23. travnja 2016. na temu Znanost i umjetnost.
Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.
 
Osnovni moto festivala i dalje je Izađimo u grad na Festival znanosti. Cilj je većinu aktivnosti smjestiti u centar grada kako bi se planirana događanja približila što većem broju građana. Svi zainteresirani za organizaciju aktivnosti u okviru Festivala znanosti mogu se prijaviti putem obrasca elektroničkom poštom na adresu festival.znanosti@unist.hr najkasnije do 25. siječnja 2016. godine.
 
  • 15.1.2016.--
Erasmus+ novosti - centralizirane aktivnosti

Novosti vezane za Erasmus+ pogram:
  1. Europska komisija je objavila indikativne budžete i broj projekata koji će se financirati iz pojedine Erasmus+ aktivnosti za visoko obrazovanje s rokovima za prijavu.
  2. Objavljen je i ostatak projektne dokumentacije za pojedine Erasmus+ aktivnosti za aktualni natječaj: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en kao i corrigendum za Vodič kroz program Erasmus+: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/erasmus+programme-guide-%E2%80%93-corrigendum-published_en
  3. Pristigli iskazi interesa za suradnju s partnerskim zemljama (partner search) dostupni su ovdje: https://drive.google.com/folderview?id=0B8sylxwRZGDfaFNWUTBWMHFXY2s&usp=sharing
 
  • 15.12.2015.--
Poziv za sudjelovanje u izradi HRZZ baze znanstvenih fotografija 

Kako bi približila znanstvena istraživanja široj publici i potakla prikupljanje i objavljivanje fotografija o znanstvenim temama, Hrvatska zaklada za znanost priprema izradu HRZZ baze znanstvenih fotografija. 

Pozivaju se svi zainteresirani na sudjelovanje u izradi HRZZ baze znanstvenih fotografija slanjem fotografija na teme istraživanja u svim znanstvenim područjima: fotografije snimljene mikroskopom, laboratorijske fotografije, astronomske fotografije, dizajnerski crteži, karte i grafovi, fotografije na temu humanističkih znanosti, fotografije na temu obrazovanja, fotografije laboratorija i istraživačkih centara, fotografije znanstvenika za vrijeme istraživanja i sl.
Fotografije iz Baze znanstvenih fotografija bit će predstavljene na naslovnici mrežnih stranica Zaklade, a po primitku dozvole autora, mogu se koristiti u publikacijama i promotivnim materijalima Zaklade.
Ime autora i naziv ustanove na kojoj su fotografije nastale bit će istaknuti uz svaku objavu.

Tehničke karakteristike fotografija za naslovnicu su: minimalna veličina 960x310 px, rezolucija 72dpi.
Kontakt za fotografije i pitanja: ana@hrzz.hr

 
  • 14.12.2015.--
Novosti za centralizirane aktivnosti u programu Erasmus+ 

Iskazi interesa za suradnju (partner search):

Stipendije za Erasmus Mundus združene studije i intra-ACP shemu mobilnosti:
U tijeku su natječaji Erasmus Mundus konzorcija za upis i studentske stipendije te potpore za gostujuće predavače. Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama studija koje možete pronaći putem ove poveznice: http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/actions/key-action-1-learning-mobility-individuals/joint-master-degrees/scholarships_en
 
Projektna dokumentacija za Capacity Building in the Field of HE:
Na mrežnim stranicama Izvršne agencije EACEA objavljen je prijavni obrazac za aktivnost Capacity Building in the Field of Higher Education (Jačanje kapaciteta u visokom obrazovanju) dostupan ovdje: http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/capacity-building-in-field-higher-education-eaca042015_en
 
Prezentacija za pripremu projekta za EMJMD:
Korisni savjeti za pripremu projektne prijave za aktivnost Erasmus Mundus združeni diplomski studiji dostupni su u sljedećoj prezentaciji: http://www.erasmusplus.sk/CEJICA/prezentacie/voekl_2.pdf

 
  • 14.12.2015.--
Stipendije za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencija za mobilnost i programe Europske unije i zaklada "British Scholarship Trust" pozivaju zainteresirane znanstvene novake i asistente s visokih učilišta i znanstvenoistraživačkih instituta u RH na podnošenje prijave za dodjelu stipendije za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima u trajanju od 1 do 3 mjeseca tijekom akad. g. 2016./2017.
 
Pravo prijave imaju kandidati koji do 1. listopada 2016. neće navršiti 30 godina. Prednost imaju kandidati koji nisu provodili znanstveno istraživanje u inozemstvu.
 
Rok za prijavu: 1. ožujka 2016. godine.
 
Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izabrat će kandidate čije će prijave biti proslijeđene u Veliku Britaniju do 1. travnja 2016. godine. Konačnu odluku o dodjeljivanju stipendije donosi "British Scholarship Trust" u svibnju 2016. godine.
Putne troškove snosi Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a troškove boravka "British Scholarship Trust".
 
Detaljnije informacije o stipendiji  možete pronaći na web stranici Sveučilišta u Splitu.

 
  • 10.12.2015.--
Obzor 2020 - aktualni natječaji za prijavu projekata

Na Portalu za sudionike Europske komisije objavljeni su sljedeći natječaji u okviru programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. (programsko razdoblje 2014. – 2020.):
 
1.       Research and Innovation Staff Exchange (MSCA-RISE-2016)
 
RISE program promovira internacionalnu i međusektorsku suradnju preko razmjene osoblja u području istraživanja i inovacija te razmjene znanja i ideja –
od istraživanja do tržišta (i obrnuto).
 
Rok za prijavu: 28. travnja 2016.
 
2.       Celebrating European Science (SwafS-25-2016)
 
Slavljenje europske znanosti uključivanjem javnosti i poticanjem interesa za istraživačkim karijerama među studentima.
 
Rok za prijavu: 26. siječnja 2015.
 
3.       European Researchers' Night (MSCA-NIGHT-2016)
 
Cilj Europske noći istraživača je približiti znanost općoj javnosti, podići razinu svijesti o aktivnostima istraživanja i razvoja te njihovoj važnosti u svakodnevnom životu, kao i poticanje mladih na odabir istraživačke karijere.
 
Rok za prijavu: 13. siječnja 2016.

 
  • 8.12.2015.--
Otvorene prijave za sudjelovanje na Festivalu znanosti 2016.

Sveučilište u Splitu organizira 14. Festival znanosti od 18 - 23. travnja 2016. na temu Znanost i umjetnost. Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Pozivaju se studenti i zaposlenici da prijave svoje aktivnosti do 25. siječnja 2016. Osim znanstveno-umjetničkih tema, bit će dobrodošle i sve druge teme koje promoviraju znanost. 

Prijavnicu možete pronaći ovdje.
 
Ispunjena prijavnica šalje se na e-adresu: festival.znanosti@unist.hr

 
  • 7.12.2015.--
Natječaj za dodjelu nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti raspisuje Natječaj za dodjelu nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
Nagrade će se dodjeljivati domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj čija djela su doprinos
od iznimnog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku.
 
Nagrade se mogu dodijeliti domaćim i inozemnim autorima koji nisu redoviti ni dopisni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Prijedlozi  se  upućuju  Odboru  za  nagrade  Hrvatske  akademije  znanosti  i umjetnosti  do  31. siječnja 2016.
 
Prijedlozi moraju biti u pismenom obliku i obvezno trebaju sadržavati:
  • sažetak znanstvenoga, odnosno opis umjetničkoga dostignuća;
  • temeljito obrazloženje s primjerkom djela (znanstvenoga rada ili opisom  umjetničke kreacije) na koje se prijedlog odnosi;
  • područje za koje se dodjeljuje nagrada.

Tekst natječaja možete pogledati ovdje.

Molimo sve zainteresirane za prijavu da kontaktiraju Ured za znanost na e-mail adresu: uzz@mefst.hr ili tea.marasovic@mefst.hr

 
  • 4.12.2015.--
Obavijest o prijavi za Erasmus+ projekte za natječaj za 2016. godinu

Nastavno na obavijest Agencije za mobilnost i programe Europske unije, ovim putem Vas obavještavamo o promjeni načina prijave za Erasmus+ projekte za natječaj za 2016. godinu.
 
U prve dvije godine programa Erasmus+ Europska je komisija iznimno dopustila da se za aktivnosti prijavljuju fakulteti s PIC brojem. Od 2016. godine pravo prijave, kao koordinatori ili partneri, imaju samo Sveučilišta, nositelji Erasmus povelje za visoko obrazovanje i „vlasnici“ jedinstvenog PIC broja.
Ova se uputa o prijavi na Natječaj odnosi na sve projekte za sve sektore u okviru programa Erasmus+. Pravila prijave za program Erasmus+ nisu nužno jednaka kao i za ostale programe Europske komisije, stoga Agencija naglašava da se ova uputa odnosi na aktivnosti i sektore programa Erasmus+.
 
Kako se rokovi za prijave projekata u okviru tekućeg Erasmus+ natječaja za 2016. godinu bliže, molimo sve potencijalne prijavitelje da se 2 mjeseca prije roka prijave jave sveučilišnom Uredu za EU projekte putem e-maila abanic@unist.hr i Uredu za međunarodnu suradnju erasmus@unist.hr.

Rokovi za prijave projekata navedeni su u službenom Pozivu.

 
  • 4.12.2015.--
Hrvatska zaklada za znanost - natječaj "Partnerstvo u istraživanjima"

Hrvatska zaklada za znanost raspisala je natječaj „Partnerstvo u istraživanjima“ s ciljem potpore partnerstvima u istraživanjima između javnih sveučilišta ili javnih znanstvenih instituta registriranih u Republici Hrvatskoj i izvanproračunskih (izvan Državnog proračuna RH) izvora financiranja iz zemlje i inozemstva - privatne tvrtke, jedinice lokalne uprave i samouprave, inozemne zaklade i agencije koje financiraju istraživanja, inozemne znanstvene organizacije.
 
Osnovne informacije o natječaju:

Datum raspisivanja natječaja:
1. prosinca 2015.
 
Rok za prijavu:
29. veljače 2016. do 13:00 (CET)
 
Istraživačko područje:
Sva znanstvena područja (prirodne znanosti, biomedicina i zdravstvo, tehničke znanosti, biotehničke znanosti, društvene znanosti, humanističke znanosti i interdisciplinarne znanosti).
 
Voditelj projekta:
Istaknuti istraživač s međunarodno priznatim dostignućima u znanosti i/ili tehnologiji u području u kojem prijavljuje projekt.
 
Proračun programa Partnerstvo u istraživanjima za 2016. godinu iznosi:
5.000.000,00 kn.
 
Najveći ukupni iznos financiranja po projektu:
Financiranje koje dodjeljuje HRZZ iznosi 300.000,00 do 500.000,00 kn godišnje, a najveći ukupni iznos financiranja je 1.500.000,00 kn.
 
Financijsko sudjelovanje partnerske ustanove u iznosu od najmanje 50% sredstava ukupne vrijednosti projekta: HRZZ će podržati samo one projekte koji opravdavaju visinu udjela financijskog sudjelovanja partnerske ustanove i koji uplate ugovorena financijska sredstava na račun matične ustanove koja provodi projekt (s jasno naznačenom svrhom za potrebe projekta). U slučaju da je u projekt uključeno više partnera, oni zajedno moraju osigurati 50% ukupne vrijednosti projekta.
 
Trajanje financiranja projekta:
Od 2 do 3 godine.
 
Okvirni kraj vrednovanja:
Lipanj - srpanj 2016. godine.

Detaljnije informacije o natječaju te upute za prijavu možete pronaći na web stranici Hrvatske zaklade za znanost

 
  • 24.11.2015.--
Nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti" 2016.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i L'Oreal ADRIA raspisali su natječaj za nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ kojim se dodjeljuju četiri stipendije u iznosu od 5.000 € (u kunskoj protuvrijednosti). 

Uvjeti natječaja:
 
Na stipendiju programa „Za žene u znanosti“ 2016. mogu se prijaviti isključivo ženske osobe na završnom stupnju doktorskog studija koje:
  • su polaznice doktorskog studija iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja,
  • su u završnoj fazi izrade doktorske disertacije koju provode na znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj,
  • nisu starije od 35 godina na dan 17. prosinca 2015. godine,
  • se do sada nisu prijavljivale za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“,
  • imaju hrvatsko državljanstvo te prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Rok prijave: 17. prosinca 2015.

Svi detalji natječaja dostupni su na službenim stranicama Ministarstva kulture.

 
  • 17.11.2015.--
Predavanje - Javni poziv za program Provjere inovativnog koncepta (PoC6)/BioCentar 20.11.2015.

Obavještavamo Vas da je otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za sufinanciranje pretkomercijalnih aktivnosti inovativnih znanstveno-poduzetničkih projekata koji se nalaze  početnoj fazi razvoja novih, proizvoda, usluga i tehnoloških procesa prema procedurama Programa provjere inovativnog koncepta.
 
Program Provjere inovativnog koncepta provoditi će se u okviru Drugog projekta tehnologijskog razvoja (Second Croatia Science & Technology Project – STP II) za čiju je provedbu Vladi Republike Hrvatske odobren zajam od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD, Svjetska banka). 
Prioritet ovog  javnog poziva je putem ciljane potpore malim i srednje velikim gospodarskim subjektima te znanstvenicima i istraživačima zaposlenim u javnim znanstveno-istraživačkim organizacijama omogućiti lakši i brži razvoj inovativnog projekta do iduće faze u postupku pred- komercijalizacije.
 
Ured za znanost organizira predavanje u svrhu informiranja o uvjetima prijave na natječaj PoC6 te praktičnim savjetima za prijavu i provedbu projekta. Također će biti prezentiran i novootvoreni inkubacijski centar za bioznanosti u Zagrebu – BIOCentar.
 
Predavanje će se održati 20. studenoga 2015. godine (petak) u seminarskoj učionici B101 na drugom katu zgrade B Medicinskog fakulteta, s početkom u 13.00 sati

 
  • 10.11.2015.--
Nacionalno studentsko startup natjecanje

Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu sudjeluje kao partner na projektu "Nacionalno studentsko startup natjecanje" koji se provodi s ciljem poticanja inovativnog poduzetništva među studentskom populacijom te promicanja potrebe cjeloživotnog učenja kroz nacionalno natjecanje.
Natjecanje je organizirano na način da će u Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu biti održana regionalna natjecanja, a četvero finalista iz svakog grada sudjeluje u finalu i bori se za vrijedne nagrade.
 
Natjecati se mogu svi sudenti do 29 godina!
 
Kako bi se zainteresiranim studentima pružile sve potrebne informacija vezane za projek, UTT organizira Info dan koji će se održati u (četvrtak) 12. studenog u multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu (sjeverna zgrada, 2. kat, Ruđera Boškovića 31) s početkom u 11 sati.
 
Projekt provodi Zagrebački inkubator poduzetništva zajedno s partnerima Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu, Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci te Poduzetnički inkubator BIOS iz Osijeka, a sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
 
Više informacija o projektu i načinu prijave možete doznati ovdje.
 
 
  • 10.11.2015.--
Obavijesti vezane za znanost i istraživanje
 
 
  • 10.11.2015.--
Natječaj Zdravlje, demografske promjene i kvaliteta života - Obzor 2020.

Europska komisija je na Portalu za sudionike objavila novi natječaj iz radnog programa za područje „Zdravlje, demografske promjene i kvaliteta života“, za razdoblje 2016. – 2017., unutar prioriteta Društveni izazoviObzor 2020.

Predmet natječaja posebno se fokusira na personaliziranu medicinu.
 
Vrsta natječaja: Bespovratna sredstva 
Datum otvaranja natječaja: 14.10.2015.
Rok za prijavu: 13.04.2016.
Iznosi sredstava €: 60.000.000
Prijavitelji: Mala i srednja poduzeća, Velika poduzeća, Udruge, Instituti, Fakulteti, Fizičke osobe, Ostalo 

Unutar ovog natječaja nalaze se 23 pojedinačna natječaja koja možete pogledati na web stranici eu-projekti.info.

Glavni natječaj iz radnog programa za područje „Zdravlje, demografske promjene i kvaliteta života“ možete pronaći ovdje.
 
  • 6.11.2015.--

Natječaj za podnošenje poticaja za podjelu državnih nagrada za znanost za 2015. godinu

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost raspisuje natječaj za podnošenje poticaja za podjelu Državnih nagrada za znanost za 2015. godinu.
 
Državne nagrade za znanost se dodjeljuju u sljedećim kategorijama:
  1. Nagrada za životno djelo
  2. Godišnja nagrada za znanost
  3. Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti
  4. Godišnja nagrada znanstvenim novacima
Navedene nagrade se dodjeljuju za sljedeća znanstvena područja:
  • prirodne znanosti
  • tehničke znanosti
  • biomedicina i zdravstvo
  • biotehničke znanosti
  • društvene znanosti
  • humanističke znanosti
Nagrada se sastoji od novčanoga iznosa i povelje.
 
Poticaj za pokretanje postupka za podjelu nagrada mogu dati: sveučilišta i njihove sastavnice, veleučilišta i visoke škole, javni znanstveni instituti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te druge pravne osobe koje su posebnim zakonom ovlaštene obavljati znanstvenoistraživačku djelatnost, kao i skupine uglednih znanstvenih djelatnika.
 
Dodatne informacije o natječaju te obrazac za prijavu možete pronaći na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Molimo da sve prijave za Državnu nagradu za znanost šaljete Uredu za znanost na e-mail adresu: uzz@mefst.hr ili tea.marasovic@mefst.hr

 
  • 5.11.2015.--
Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2016. godinu

Europska komisija objavila je 20. listopada Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2016. godinu (engleska verzijahrvatska verzija), a dana 22. listopada 2015. objavljen je Ispravak prvotnog Poziva (engleska verzijahrvatska verzija).
Za detaljne upute o podnošenju prijava možete pogledati vodič programa Erasmus+ (za sada dostupan samo na engleskom jeziku).

Prema navedenim Pozivu i Ispravku Poziva, otvorene su sljedeće aktivnosti: 
  • Ključna aktivnost 1 (KA1) – Obrazovna mobilnost pojedinaca
  • Ključna aktivnost 2 (KA2) – Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse
  • Ključna aktivnost 3 (KA3) – Podrška reformi politike.

Više informacija o Pozivu možete pronaći na web stranici Agencije za mobilnost i programe EU

 
  • 4.11.2015.--
Innovative Medicines Initiative - Research and Innovation Action - Call 6. (Horizon 2020) - QST Development

Na Portalu za sudionike Europske komisije objavljen je natječaj Razvoj Kvantitativnog sustava toksikologije (QST) za bolje razumijevanje sigurnosti novih lijekova (IMI2-2015-06-01) u sklopu programa Obzor 2020.
 
Opći cilj je razvoj modela Kvantitativnog sustava toksikologije (QST – Quantitative Systems Toxicology) za analizu toksičnosti izazvane lijekovima, s naglaskom na četiri sustava unutarnjih organa: srce, jetra, bubrezi i gastro-intestinalni imunološki sustav; te korištenje QST pristupa u predviđanju kliničke toksičnosti na temelju pred-kliničkih podataka.

Tema/sektor: Zdravlje 
Datum otvaranja natječaja: 06.10.2015.
Rok za prijavu: 12.01.2016.
Iznosi sredstava €: 8.000.000
Prijavitelji: Mala i srednja poduzeća, Velika poduzeća, Instituti, Fakulteti, Ustanove
Indikativno trajanje projekta: 60 mjeseci

Prihvatljiv prijavitelj je konzorcij koji pokriva sljedeća područja:
  1. Toksikologija: komparativna medicina (ljudska i životinjska fiziologija), pred-klinička sigurnost, in vitro;
  2. Modeliranje i simulacija: PBPK modeli (physiologically based pharmacokinetic models) i modeli dispozicije lijekova, kvantitativna i sistemska farmakologija;
  3. Informacijski sustavi: vođenje podataka, integracija podataka, Big data, vizualizacija podataka, korisnička sučelja.
Prihvatljivi partneri su srednja poduzeća iz sektora kao što je biomedicina, informacijske tehnologije u medicini, dijagnostika, zdravlje životinja.
 
Prihvatljive aktivnosti odnose se na:
  1. Razvijanje održive baze podataka za izgradnju sustava toksikoloških učinaka modela;
  2. Osiguranje boljeg razumijevanja podataka dobivenih na ne-kliničkim vrstama, odnosno tumačenja podataka u odnosu na ljudsku vrstu;
  3. Podupiranje donošenja odluka u procjeni ključnih rizika, kao što su sigurnosne margine, klinički nadzor i reverzibilnost, koristeći mehaničko i kvantitativno modeliranje;
  4. Osiguranje poboljšanih metoda za vizualizaciju i analizu podataka kompleksnih sadržaja u svrhu procjene sigurnosti lijekova;
  5. Informiranje u procesu regulatornih odlučivanja na način da se prilože dokazi o korisnosti QST modeliranja za procjenu rizika.
Dodatne informacije i projektnu dokumentaciju možete pronaći na sljedećim poveznicama:
eu-projekti.info i Portalu za sudionike EK.

 
  • 4.11.2015.--
Prezentacija BIOCentra – Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije 

U ponedjeljak, 9. studenog 2015. godine održat će se prezentacija novootvorenog BIOCentra, inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije s početkom, u 10.00 sati, u  prostorima MediLS – Mediteranskog instituta za istraživanje života, Meštrovićevo šetalište 45 u Splitu.

Predsjednik uprave i izvršni direktor BIOCentra Dubravko Kičić, dr. sc., EMBA i direktorica za istraživanje i transfer tehnologije i članica uprave BIOCentra dr. sc. Sanja Šale, dr. med. predstavit će ciljeve rada, usluge, programe i mogućnosti koje BIOCentar može ponuditi istraživačima, inovatorima i poduzetnicima.

Očekivano vrijeme trajanja predstavljanja s diskusijom je 90 minuta.

BIOCentar je inkubator koji osigurava potrebne uvjete za rani razvoj tvrtki u području znanosti o životu (life sciences) i biotehnologije. Opremljen je sa specijaliziranom laboratorijskom infrastrukturom za start-up kompanije, postojeće biotehnološke kompanije i istraživačke projekte. U okviru sustava podrške nudit će se i potrebna edukacije te savjetodavna podrška kako bi se biotehnološke tvrtke  učinkovito  razvile i postale konkurentni tržišni čimbenik. BIOCentar će svojom djelatnošću i dodatnim programima služiti kao poveznica mreže institucija, kompanija i pojedinaca koji su direktno ili indirektno povezani s biotehnologijom.

BIOCentar je smješten u Zagrebu, u okviru Znanstveno učilišnog kampusa Borongaj, Borongajska cesta 83.
Više informacija o BIOCentru možete naći na www.biocentre.hr

Sudjelovanje na prezentaciji je potrebno potvrditi na info@biocentre.hr, do 6.11.2015. 

 
  • 3.11.2015.--
Innovative Medicines Initiative - Research and Innovation Action - Call 6 (Horizon 2020) 

Na Portalu za sudionike Europske komisije objavljen je natječaj Razvoj platforme za ishodišne podatke i osnaživanje politike skrbi za bolesnike (H2020-JTI-IMI2-2015-06) u sklopu programa Obzor 2020.
Opći cilj je razvoj platforme o brizi pacijenata koji boluju od malignih bolesti i optimizacija brige, odnosno olakšavanje/produženje životnog vijeka.

Tema/sektor: Zdravlje 
Datum otvaranja natječaja: 06.10.2015.
Rok za prijavu: 12.01.2016.
Iznosi sredstava €: 20.000.000
Prijavitelji: Mala i srednja poduzeća, Velika poduzeća, Instituti, Fakulteti, Ministarstva, Ustanove
Indikativno trajanje projekta: 60 mjeseci

Prihvatljivi prijavitelj je konzorcij koji uključuje:
– Multidisciplinarne skupine koje pridonose u njezi bolesnika;
– Akademske znanstvenike,
– Predstavnike regulatornih agencija;
– HTA (Health technology assessment) tijela;
– Tehnološke tvrtke.
 
Prihvatljive aktivnosti odnose se na:
– Definiranje standardnih skupova ishoda koji se relevantni za bolesnike i specijaliste;
– Komunikacija i podrška u korištenju definiranih ishoda skupova podataka;
– Povećanje dostupnosti podataka bolničke i izvanbolničke skrbi;
– Prikupljanje informacija izravno od pacijenata;
– Iznošenje plana o održivosti platforme i nakon završetka projekta;
– Osiguranje suradnje i sa drugim sličnim projektima.
 
Dodatne informacije i projektnu dokumentaciju možete pronaći na sljedećim poveznicama:
eu-projekti.info i Portalu za sudionike EK

 
  • 30.10.2015.--
Javni poziv za plaćanje članarina u međunarodnim znanstvenoistraživačkim tijelima (MZIT) za 2015. godinu

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je javni poziv za dodjelu financijskih potpora javnim znanstvenim institutima i javnim sveučilištima za plaćanje članarina u međunarodnim znanstvenoistraživačkim tijelima (MZIT) za 2015. godinu.
 
Rok za prijavu je 13. studenog 2015. godine.
 
Detaljnije informacije o pozivu i načinu prijave možete pronaći na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

 
  • 29.10.2015.--
PRoF 2016 Award - natječaj za dostavu inovativnih projektnih prijedloga

Sveučilište u Gentu  je objavilo natječaj za dostavu inovativnih projektnih prijedloga na engleskom jeziku u domeni zdravstvene skrbi, koji organizira PRoF.
 
PRoF je europski konzorcij za inovacije osnovan 2009. godine. Povezuje više od 300 profesionalaca različitih disciplina i organizacija u svrhu preispitivanja razvoja sustava skrbi. Snaga konzorcija leži u njegovom interdisciplinarnom pristupu koji omogućava organizacijama da rade zajedno s istraživačkim centrima, sveučilištima i tvrtkama s ciljem kreiranja vizije za budućnost.
 
Fokus natječaja je na sljedećim područjima:
  • novi koncepti ili teorije modela zdravstvene skrbi
  • nove uočene potrebe vezane za infrastrukturu zdravstvene srkbi (arhitektura i/ili oprema)
  • inovativni procesi i/ili procedure zdravstvene skrbi
  • inovativni proizvodi i/ili usluge zdravstvene skrbi
Prijavitelji trebaju predočiti jasan opis realizacije – kako će dotična inovacija utjecati na budući sustav zdravstvene skrbi i uključene relevantne dionike. Žiri će odabrati top 3 inovativna projekta te će njihovi prijavitelji biti pozvani da prezentiraju svoj rad i rezultate tijekom međunarodnog simpozijuma koji će se održati 25. svibnja, 2016. godine na Sveučilištu u Gentu.  
Pobjednik natječaja će dobiti PRoF nagradu u vrijednosti od 10.000,00 EUR te će biti pozvan da prezentira postignute rezultate projekta tijekom simpozijuma 2017. godine.
 
Vremenski okvir natječaja:
 
Rok prijave: 1. ožujka, 2016. godine (12.00 sati)
Odabir top 3 projekta: 25. travnja, 2016. godine
Simpozij: 25. svibnja, 2016. godine - Het Pand, Onderbergen 1, Gent, Belgija

Dodatne informacije o natječaju i načinu prijave, kao i prijavni obrazac, možete pronaći u priloženim dokumentima:
- PRoF Call for candidates 2016
- PRoF Template Call 2016

 
  • 28.10.2015.--
Horizon 2020 - aktualni natječaji za prijavu projekata

Europska je komisija na Portalu za sudionike objavila tri natječaja iz radnog programa za područje „Nanotehnologije, napredni materijali, biotehnologija i napredna proizvodnja i prerada“, za razdoblje 2016. - 2017. 
 
Navedeni natječaji su: a) Nanotehnologije, napredni materijali, biotehnologija, napredna proizvodnja i prerada; b) Energetski učinkovite zgrade; c) Industrija 2020. u kružnom gospodarstvu. Rokove za predaju projektnih prijava te ostale informacije možete naći putem poveznica u nastavku.
 
Poveznice na natječaje:
H2020-NMBP-2016-2017
H2020-EEB-2016-2017
H2020-IND-CE-2016-17

 
  • 28.10.2015.--
VI. Hrvatski kongres humane genetike, 5 - 7.11.2015.

U razdoblju od 5 – 7. studenog 2015. godine u Splitu se održava VI. Hrvatski kongres iz humane genetike, u hotelu „President“, Ulica Ante Starčevića 1.
 
Time se nastavlja dugogodišnja aktivnost Hrvatskog društva za humanu genetiku, s ciljem prikazivanja rezultata rada hrvatskih stručnjaka koji se bave humanom genetikom, razmjene iskustva, edukacije mladih zainteresiranih za nova dostignuća iz različitih područja genetike – kliničke genetike, citogenetike, molekularne genetike i antropologije te ukazivanja na važnost prevencije, dijagnostike i terapije rijetkih bolesti.
 
Kotizacija za specijaliste i sve ostale sudionike je 1.300,00 kn.
 
Detaljne informacije o programu kongresa, kao i upute za registraciju, možete pronaći ovdje

 
  • 27.10.2015.--
HAMAG-BICRO - Najava natječaja za Program provjere inovativnog koncepta (PoC) - priprema projektnih prijedloga

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) najavila je skoro otvaranje novog natječaja za zaprimanje projektnih prijedloga za Program provjere inovativnog koncepta (PoC).
 
Nastavno na najavu natječaja, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu održao je u petak, 23.10.2015., kratku radionicu pri čemu su sudionici imali priliku saznati na što najviše obratiti pozornost kod pripreme i pisanja projekata te sve potrebne informacije o uvjetima natječaja.
 
Ukoliko niste bili u mogućnosti sudjelovati na radionici, a zainteresirani ste za natječaj PoC, prezentacije s radionice možete preuzeti ovdje

 
  • 26.10.2015.--
Poziv hrvatskim istraživačima za podnošenje kandidatura za dodjelu Međunarodne nagrade Khwarizmi

Iranska istraživačka organizacija za znanost i tehnologiju (iz sastava Ministarstva znanosti, istraživanja i tehnologije Islamske Republike Irana) uputila je poziv hrvatskim istraživačima za podnošenje kandidatura  za dodjelu Međunarodne nagrade Khwarizmi. Svrha ove nagrade je prepoznavanje napora znanstvenika iz cijeloga svijeta i njihova doprinosa  različitim granama znanosti i tehnologije, poput astronomije, prirodnih znanosti, humane i veterinarske medicine, biotehnologije, kompjutorskih znanosti i mnogih drugih. Svečanost dodjele nagrada održat će se u veljači 2016. godine u Teheranu.

Rok za prijave na engleskome jeziku je 10. studenoga 2015. godine.
 
Prijavni obrasci nalaze se na web stranici: 
http://www.khwarizmi.ir

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na e-mail adresu: 
khwarizmi@irost.ir
 
 
  • 22.10.2015.--

Poziv za natječaj u okviru Horizon 2020 programa - Innovative Training Networks (ITN) 

Otvoren je poziv na natječaj Mreža za inovativno osposobljavanje (Innovative Training Networks - ITN) za 2016. godinu u okviru Marie-Sklodowska-Curie akcija.

U okviru Mreža za inovativno osposbljavanje formiraju se konzorciji sveučilišta, istraživačkih centara i poduzeća iz zemalja širom svijeta s ciljem osposobljavanja nove generacije istraživača. Konzorciji predlažu programe osposobljavanja na razini doktorata u akademskom sektoru i izvan njega. Financirani konzorciji objavljuju natječaje za stipendije/radna mjesta za mlade istraživače na EURAXESS Jobs portalu. 
Ovim akcijama mogu se financirati sva područja istraživanja osim onih obuhvaćenih Ugovorom o EURATOMU kako je navedeno u članku 4. u prilogu I. 
U okviru Marie Sklodowska-Curie akcija za ITN u 2016. godini izdvojeno je 370 milijuna eura. 

Trenutno su otvorena sljedeća tri tipa akcija:
- European Industrial Doctorates (MSCA-ITN-EID)
- European Joint Doctorates (MSCA-ITN-EJD)
- Training Networks (MSCA-ITN-ETN)


Rok za prijavu:
12. siječnja 2016. godine

Indikativni datum potpisivanja Ugovora:
rujan, 2016.

U nastavku se nalaze poveznice na natječaje za MSCA radni program za 2016 - 2017.:
- Mreže za inovativno osposbljavanje - MSCA-ITN-2016
- Vodič za prijavitelje dostupan je ovdje

 
  • 16.10.2015.--
Program PoC - Informativna radionica u Splitu, 23. listopada 2015.

Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu
, kao jedan od Prepoznatih centara PoC programa, organizira informativnu radionicu koja će pobliže pojasniti uvjete natječaja, pružiti korisne savjete kako napisati projekt te upozoriti na najčešće pogreške korisnika. 

Radionica će se održati 23. listopada 2015. (petak) u 15.00 sati u multifunkcionalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu (Ruđera Boškovića 31, sjeverna zgrada, II. kat).
Predviđeno trajanje radionice je oko 1 sat.

Prijava na radionicu je obvezna, a broj sudionika ograničen, stoga organizatori mole za prijevremenu prijavu ovdje
 

Za sve eventualne upite možete se obratiti na e-mail adresu: poc@utt.unist.hr

 
 

  • 16.10.2015.--
HAMAG-BICRO - Najava natječaja za Program provjere inovativnog koncepta (PoC)

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)
najavljuje skoro otvaranje novog natječaja za zaprimanje projektnih prijedloga za Program provjere inovativnog koncepta (PoC), namijenjen sufinanciranju prihvatljivih pretkomercijalnih aktivnosti inovativnih znanstveno-poduzetničkih projekata koji se nalaze u početnoj fazi razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa.
 

Osnovne informacije o natječaju:

Prihvatljivi prijavitelji:

  1. fizičke osobe koje imaju ozbiljnu namjeru osnovati trgovačko društvo;
  2. mali i srednji poduzetnici sukladno Preporuci Europske komisije 2003/361/EC od 6. svibnja 2003. godine;
  3. znanstvenici i istraživači zaposleni u javnim i znanstveno-istraživačkim organizacijama.

Predviđen budžet natječaja:
Ukupno 16 milijuna kuna

Predviđen budžet za prihvatljive projekte:
Minimalno 35.000,00 kn do najviše 350.000,00 kn
 

Trajanje projekta:
Maksmalno 12 mjeseci


Planirano otvaranje natječaja:
16. studenog 2015. godine

Planirano vrijeme ugovaranja projekata:
Prvi kvartal 2016. godine


Dodatne informacije o natječaju možete pronaći na službenoj web stranici HAMAG-BICRO-a.

 

 

  • 14.10.2015.--
Demonstracijska radionica Microscale thermophoresis 22. listopada 2015. godine na Medicinskom fakultetu Split

Demonstracijska radionica o novoj tehnologiji testiranja molekularnih interakcija, pod nazivom Microscale thermophoresis, u organizaciji tvrtke NanoTemper Technologies iz Njemačke, održat će se na Medicinskom fakultetu 22. listopada 2015. godine, s početkom u 9.00 sati u seminarskoj prostoriji B102 (zgrada B).
Navedena tehnika omogućava mjerenje entropijskog kretanja molekula zagrijanih laserom, čija se amplituda kretanja mijenja pod utjecajem molekularnih interakcija odnosno molekularnih promjena. Također, tehnika zahtijeva minimalne količine ispitivanog uzorka te se njom mogu testirati direktne interakcije dvaju molekula (npr. proteina), kao i izmjeriti snaga (afinitet) takvih interakcija.

U lipnju je u Zagrebu održana dvodnevna radionica na istu temu na kojoj su sudjelovale djelatnice Medicinskog fakulteta (doc. dr. sc. Ivana Novak Nakir, dr. sc. Matilda Šprung te izv. prof. dr. sc. Ivana Marinović Terzić). Sudionici su tijekom radionice analizirali vlastite uzorke, pri čemu su naučili osnove o istraživačkoj tehnici te dobili korisne rezultate.
 
Sudjelovanje na radionici je besplatno (nije potrebna posebna registracija). 

Detaljnije informacije o programu radionice možete pronaći ovdje

 
  • 12.10.2015.--
Prijave za tečaj I. kategorije - UZV u kliničkoj praksi – “Ultrasonografska dijagnostika abdomena”

Zainteresirani kandidati za tečaj trajne medicinske izobrazbe I. kategorije - UZV u kliničkoj praksi – “Ultrasonografska dijagnostika abdomena” voditelja prof. dr. sc. Izeta Hoze, mogu ostaviti svoje podatke Uredu za znanost na sljedeći kontakt:

tel.: 021/557-929
e-mail: tea.marasovic@mefst.hr

 
  • 9.10.2015. --
Radionica Your research at the University of Split: excellence and opportunities

U utorak, 13. listopada 2015. od 10:00 do 13.30 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, na drugom katu Sjevernog tornja, Peter Porosz iz Elsevier-a će održati radionicu na temu "Your research at the University of Split: excellence and opportunities".
Radionica je namijenjena sveučilišnim profesorima, znanstvenicima, istraživačima, studentima i knjižničarima.

Više informacija pronađite na web stranici Sveučilišta u Splitu.

 
  • 6.10.2015. --
Stipendisti FP7 Marie Curie akcija mogu zatražiti Marie Curie certifikat

Tijekom FP7 programa, putem Marie Curie akcija financiralo se oko 50.000 istraživača iz 140 zemalja koja su svoja istraživanja provodili u okviru 19.700 institucija. Upravo ovi istraživački mogu zatražiti Marie Curie certifikat koji potvrđuje njihovo stipendiranje te navedeni certifikat može poslužiti kao jedinstvena dopuna životopisa istraživača.

Istraživači mogu zatražiti certifikat od projektnog menadžera u instituciji koordinatora projekta koja je navedena u ugovoru s Europskom komisijom. Zahtjev za certifikat moguće je ispuniti na web stranici Europskog istraživačkog prostora, odnosno ovdje

Europska komisija najavila je mogućnost dobivanja certifikata ovakve vrste i za program Obzor 2020.

 
  • 6.10.2015. --
     
Stipendije za studente i znanstvenike Instituta Pasteur

Institut Pasteur otvorio je natječaj za upis doktorskog studija u području prirodnih znanosti i biomedicine. 

Postupak prijave:

1. Korak
Pronalazak laboratorija - lista laboratorija bit će objavljena na web stranici Instituta, a period za ostvarivanje kontakata bit će od 14. rujna do 6. studenoga 2015.
2. Korak
Predaja cjelovite aplikacije, za što je rok 20. studenoga 2015. Kandidati koji uđu u uži krug bit će pozvani na razgovor koji će se održati u Institutu Pasteur 2016.
Institut Pasteur također održava tečajeve u trajanju 1-12 tjedana te nudi stipendije za Master programe. 

Detaljnije informacije o natječaju možete pronaći na web stranici Instituta Pasteur.

 
  • 6.10.2015. --
     
EURAXESS ROADSHOW 12. listopada 2015. u Splitu

Europska komisija 5. listopada u Bruxellesu lansira drugu po redu pan-europsku promotivnu turneju EURAXESS Roadshow – EURAXESS na kotačima“. U sklopu turneje, 12. listopada 2015., Sveučilište u Splitu dobilo je priliku ugostiti EURAXESS Roadshow autobus.
Cilj turneje je povećati svjesnost istraživača o postojanju EURAXESS inicijative, putem iste im pomoći pronaći savjete za karijeru i posao te pokazati kako europska istraživanja i inovacije pridonose rastu i zapošljavanju u Europi.
U suradnji Ureda za EU projekte Sveučilišta u Splitu i Agencije za mobilnost i programe EU, osmišljen je bogati program koji će, uz promotivna događanja ispred samog autobusa, nastojati potaknuti mlade istraživače i studente na mobilnost i predstaviti im mogućnosti razvoja karijere i usavršavanja.
EURAXESS autobus će biti parkiran ispred Sveučilišne knjižnice gdje će zainteresirani imati izravan pristup štandovima s informacijama i stručnjacima EURAXESS mreže.
Osim aktivnosti na otvorenom, u multifunkcionalnoj dvorani na 2. katu Sjevernog tornja Sveučilišne knjižnice posjetitelji će moći sudjelovati na prezentacijama, radionicama i diskusijama sa stručnjacima i istraživačima o traženju posla, mobilnosti, karijerama, financiranju i ostalim povezanim temama. 

O EURAXESS inicijativi

Inicijativa je namijenjena istraživačima iz Europe, i izvan nje, koji žele započeti ili nastaviti svoju znanstvenu karijeru u Europi. EURAXESS nudi podršku mobilnim istraživačima, ali i znanstvenim institucijama u potrazi za vrhunskim stručnim kadrom. Ova inicijativa jedna je od ključnih u okviru angažmana Europske Unije za uklanjanje prepreka slobodnom kretanju znanja unutar Europe i osnaživanje međunarodne mobilnosti istraživača, studenata, znanstvenika i predavača; te im nudi sve informacije i usluge potpore koje bi im mogle zatrebati dok grade svoju međunarodnu istraživačku karijeru.

Više informacija o nadolazećem događanju možete pronaći na web stranici Sveučilišta u Splitu

 

  • 6.10.2015. --
     
Državne nagrade za znanost za 2014. godinu
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je dobitnike Državne nagrade za znanost za 2014. godinu.
Od ukupno 31 dodijeljene državne nagrade, Godišnjom nagradom za znanost, u području biomedicinskih znanosti nagrađeni su - prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak i prof. dr. sc. Dragan Primorac, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu.
Čestitamo!
Cjelokupni popis dobitnika Državne nagrade za znanost možete pogledati na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

 
  • 5.10.2015. --
     
Tečajevi trajne medicinske izobrazbe na Medicinskom fakultetu/KBC-u Split - listopad/studeni 2015.
Na Medicinskom fakultetu i KBC-u Split tijekom listopada i studenog 2015. godine održat će se sljedeći tečajevi trajne medicinske izobrazbe: 

1) Ultrazvuk u kliničkoj praksi - "Individualna ultrazvučna dijagnostika organa trbuha" - individualni tečaj
Tečaj je namijenjen specijalistima opće prakse, internistima, pedijatrima, radiolozima i svim liječnicima i specijalizantima koji se u svom radu susreću sa problematikom dijagnostike bolesti  mokraćnog sustava u djece.
Preduvjet za prijavu na tečaj je prethodno položeni grupni tečaj I. kategorije - UZV u kliničkoj praksi – “Ultrasonografska dijagnostika abdomena”.
Vrijeme održavanja: 5. listopada 2015. do 5. siječnja 2016. godine.
Mjesto održavanja: Gastroenterološki UZ i rentgenološki UZ laboratorij KBC-a Split
 
Voditelj tečaja: 
prof. dr. sc. Izet Hozo, dr. med.

Očekivani broj polaznika je od 2 do 3 polaznika.

Kontakt za prijavu:
Tajnik tečaja - prof. dr. sc. Izet Hozo, dr. med.
Tel.: 021/557-658
E-mail: izet.hozo@kbsplit.hr

2) Suvremena saznanja o laktaciji i dojenju - tečaj I. kategorije
Tečaj je namijenjen liječnicima obiteljske medicine, pedijatrima, ginekolozima i opstetričarima, primaljama, medicinskim i patronažnim sestrama.
Vrijeme održavanja: 21. - 24. listopada i 18. - 21. studenog 2015.
Mjesto održavanja: Medicinski fakultet Split
 
Voditeljice tečaja:
dr. sc. Irena Zakarija-Grković, dr. med.
prof. dr. sc. Mirjana Rumboldt, dr. med

Očekivani broj polaznika je 30.

Kontakt za prijavu:
Tajnica tečaja - dr. sc. Irena Zakarija-Grković, dr. med.
Tel.: 021/557-823
E-mail: izakarijagrkovic@yahoo.com

3) Osnove seksualne medicine: dijagnostika i terapija - tečaj II. kategorije
Tečaj je namijenjen liječnicima obiteljske medicine, urolozima, ginekolozima, psihijatrima, psiholozima.
Vrijeme održavanja: 28. studenog 2015.
Mjesto održavanja: Medicinski fakultet Split

Program Tečaja (24.11.2015.) (pdf)
Prijavnica Tečaja (doc)
 

Voditeljica tečaja:
dr. sc. Nataša Mrduljaš-Đujić, dr. med.
Očekivani broj polaznika je 30 - 50


Kontakt za prijavu:
Tajnica tečaja - dr. sc. Nataša Mrduljaš-Đujić, dr. med.
Mob.: 091/163-2209
E-mail: md.natasa@gmail.com

 

  • 2.10.2015. --
     
Natječaj za Fulbright Specialist Program

Američko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je natječaj "Fulbright Specialist Program" koji hrvatskim akademskim i znanstvenim ustanovama nudi mogućnost ugošćivanja američkih predavača i znanstvenika na razdoblje od 2 do 6 tjedana.
 
Osnovne informacije:

Područje znanosti:
Različita akademska polja: područja vezana za medicinu – biologija, kemija, javno/globalno zdravlje
 
Financiranje:
Američka vlada snosi troškove međunarodnog prijevoza te dnevnih honorara, dok host institucija snosi troškove smještaja, dodatne troškove u iznosu do 150 HRK dnevno te troškove lokalnog prijevoza. Troškovi će biti refundirani od strane Agencije za mobilnosti i programe EU.
                                            
Vremenski okvir:
Okvirni početak programa – između 1. ožujka i 31. prosinca
 
Rok za prijavu:
13. studenoga 2015.

Više informacija o natječaju i prijavni obrazac dostupni su na mrežnim stranicama Veleposlanstva SAD-a.

 
  • 2.10.2015. --
     
Stipendije Vlade Slovačke Republike u sklopu Narodnoga stipendijskog programa za akademsku godinu 2015./2016.

Veleposlanstvo Republike Slovačke u Zagrebu, u sklopu Narodnoga stipendijskog programa Slovačke Republike, objavljuje novi poziv za podnošenje molbe za stipendiju za studijske, istraživačke i predavačke boravke za akademsku godinu 2015./2016.
Narodni stipendijski program Slovačke Republike namijenjen je potpori mobilnosti stranih studenata, doktoranada, fakultetskih profesora, istraživačkih i umjetničkih djelatnika tijekom boravka na slovačkim fakultetima i u istraživačkim organizacijama.
Boravci se mogu realizirati u sklopu ljetnog semestra akademske godine 2015./2016.
Zaključni rok za prijavu je 31. listopada 2015. u 16.00 h.
 
Detaljnije informacije o pozivu možete pronaći na službenoj stranici programa
 

 

  • 23.9.2015. --
Seminar - "How to get cited and be recognized?"

U ponedjeljak, 28. rujna 2015. od 13 do 14.30 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, na četvrtom katu, Marko Zovko iz Thomson Reutersa održat će seminar „How to get cited and be recognized?“.

Na seminaru će se predstaviti Thomson Reutersova platforma Web of Science (WOS) koja sadrži relevantne časopise iz brojnih znanstvenih područja, u sklopu koje su mogućnosti nalaženja citiranih referenci, zatim korištenje Journal and Highly Cited Data za bibliometrijske procjene i vrednovanja, bibliografski softver EndNote i korištenje pomagala ResearcherID i ORCID ID za jedinstvenu identifikaciju autora. 
Seminar je namijenjen sveučilišnim nastavnicima, znanstvenicima, istraživačima, studentima i knjižničarima. 

Ulaz je slobodan.

 
  • 21.9.2015. --
     
Predavanja - Prof David Harris i Prof Nada Matas-Runquist (Sveučilište u Oxfordu) 24. rujna 2015. godine na Medicinskom fakultetu
 
Obavještavamo Vas da će se 24. rujna 2015. godine (četvrtak) u seminarskoj učionici B101 na prvom katu zgrade B Medicinskog fakulteta, s početkom u 14.00 sati održati predavanja dvaju profesora Sveučilišta u Oxfordu – Prof David Harris i Prof Nada Matas-Runquist.

Teme predavanja su sljedeće:

1. Multidisciplinary teamwork, research and ward: Myth or reality

Predavačica:
Prof Nada Matas-Runquist, PhD
University of Oxford
 
2. Energetics of Cancer Cells

Predavač:
Prof David Harris, PhD
University of Oxford
Centre for personalized Medicine

 
  • 18.9.2015. --
     
Europska noć istraživača 2015. u Splitu i Zagrebu 
Organizacijski odgovr Europske noći istraživača 2015. za Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Društvo znanost.org, pod pokroviteljstvom MZOŠ-a, a u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizira Europsku noć istraživača koja će se održati u petak, 25. rujna 2015. u 19 sati u Marmontovoj ulici u Splitu i Avenue Mall-u u Zagrebu. 

Europska noć istraživača je manifestacija koju promiče Europska komisija te se tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu u više od 300 gradova diljem Europe. Društvo znanost.org zajedno s partnerima, među kojima je Medicinski fakultet Split, organizira Noć istraživača u Hrvatskoj već treću godinu za redom, a cilj manifestacije je na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te povećati zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.
Događaj financira Europska komisija kroz Marie Sklodowska Curie akcije u okviru okvirnost programa Europske unije za istraživanja i inovacije, Obzor 2020. Projekt Europska noć istraživača je prvi odobreni projekt iz programa Obzor 2020. u Republici Hrvatskoj.

Program ovogodišnje manifestacije možete pronaći ovdje

 
  • 17.9.2015. --
     
Otvorene prijave za besplatni Opći tečaj intelektualnog vlasništva
U suradnji sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo Državni zavod za intelektualno vlasništvo omogućava pohađanje Općeg tečaja intelektualnog vlasništva na hrvatskom jeziku (oznaka tečaja: DL-101HR), kako bi isti bio dostupan široj javnosti u Hrvatskoj i regiji. 

Osnovne informacije o tečaju: 

Organizacija tečaja:
Tečaj je organiziran putem učenja na daljinu (on-line) te obuhvaća sva važnija područja intelektualnog vlasništva, kao i potrebna znanja o sprječavanju povreda prava intelektualnog vlasništva.
 
Financiranje:
Pohađanje tečaja je besplatno.
 
Tko se može prijaviti?
Zbog svojeg općeg karaktera i neznatnih tehničkih zahtjeva, tečaj je namijenjen pojedincima koji su ili će biti zaposleni u području administracije prava intelektualnog vlasništva; onima koji traže opće poznavanje intelektualnog vlasništva; koji stvaraju razne oblike intelektualnog vlasništva i žele se temeljito posvetiti upravljanju i zaštiti prava intelektualnog vlasništva; malom i srednjem poduzetništvu, istraživačima i znanstvenicima, studentima svih struka, državnim službenicima, školama, izumiteljima, dizajnerima i svima kreativnim pojedincima kojima je u interesu povećati vlastito znanje o intelektualnom vlasništvu.
 
Trajanje tečaja:
Tečaj traje 6 tjedana.
Na polazniku je da odabere za sebe najpovoljnije vrijeme za učenje unutar tog razdoblja te se registrira za pohađanje tečaja. Polazniku je cijelo vrijeme na raspolaganju mentor - stručnjak u području intelektualnog vlasništva - koji će mu u svakom pogledu pomoći da što lakše i u što većoj mjeri usvoji potrebna znanja.
 
Vrijeme održavanja tečaja:
12.10.2015 – 22.11.2015.
 
Rezultat tečaja:
Program tečaja DL-101HR sukladan je programu izvornog tečaja DL-101 te se njegovim uspješnim završetkom dobiva elektronička svjedodžba o položenom tečaju jednakovrijedna svjedodžbi o položenom tečaju DL-101 pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo.
 
Rok za prijavu:
11.10.2015.

Više informacija o tečaju te načinu prijave možete pronaći na web stranici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo
 

 

  • 17.9.2015. --
     
"AbbVie-HRZZ nagrada za izvrsne mlade znanstvenike u polju farmacije" - produljenje roka za prijavu na natječaj 
Obavještavamo Vas da se rok za prijavu na natječaj „AbbVie-HRZZ nagrada za izvrsne mlade znanstvenike u polju farmacije“ produljuje do 1. listopada 2015. godine u 13 sati.
 Više informacija o natječaju možete pronaći na web stranici Hrvatske zaklade za znanost
 

 

  • 14.9.2015. --
     
Informativni dani "Mogućnost za združene studije" i radionica "Erasmus Mundus združeni diplomski studiji"
Informativni dani "Mogućnost za združene studije" i radionica "Erasmus Mundus združeni diplomski studiji" održat će se 1. i 2. listopada, 2015. godine na Sveučilištu u Splitu, u multifunkcionalnoj dvorani Sjevernog tornja Sveučilišne knjižnice, Ruđera Boškovića 31.

Informativni dan i radionica, sa sudionicima iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za mobilnost i programe EU, austrijske Nacionalne agencije ÖAD te Sveučilišta u Zadru, namijenjeni su predstavnicima visokih učilišta zainteresiranim za prijavu projekata u okviru poziva za Erasmus+ za 2016. godinu., osobito aktivnosti Erasmus Mundus združeni diplomski studiji.

Prilikom promocije novog programa Europska komisija posebnu pažnju pridala je međunarodnim aktivnostima koje omogućuju suradnju visokih učilišta u programskim i partnerskim zemljama koje promoviraju atraktivnost europskog prostora visokog obrazovanja.
Inicijalne kontakte s akademskom zajednicom u partnerskim zemljama europska visoka učilišta mogu uspostaviti kroz aktivnost Međunarodna mobilnost u svrhu stjecanja bodova (International Credit Mobility). Kroz ovu aktivnost, studenti te nastavno i nenastavno osoblje iz partnerskih država dobit će priliku za mobilnosti prema Europskoj uniji, a u manjem će obimu i pojedinci iz Europske unije moći odlaziti na mobilnosti u partnerske zemlje.
 
Broj sudionika je ograničen te je za prijavu potrebno ispuniti prijavni obrazac do 25. rujna 2015.
 Više informacija, kao i program prijave, možete pronaći na web stranici Sveučilišta u Splitu
 

 

  • 11.9.2015. --
     
Marie Sklodowska-Curie sufinanciranje regionalnih, nacionalnih i međunarodnih programa (CODFUND-FP)
U sklopu Horizon 2020. Programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014 - 2020. godine, aktualan je natječaj - Marie Sklodowska-Curie sufinanciranje regionalnih, nacionalnih i međunarodnih programa (CODFUND-FP).

Opći cilj
je poticanje regionalnih, nacionalnih i međunarodnih programa koji promoviraju izvrsnost u treningu, mobilnosti i razvoju karijera istraživača, čime se širi praksa Marie-Sklodowske-Curie akcija. Cilj će se postići financiranjem novih ili postojećih regionalnih, nacionalnih ili međunarodnih programa koji će otvoriti i osigurati mogućnosti međusektorskih i interdisciplinarnih istraživačkih treninga, kao i trans-nacionalnu i kros-sektorsku mobilnost istraživača tijekom čitavog trajanja karijere. 

Prijavitelji:
Instituti, Fakulteti

Prihvatljive aktivnosti:
Novi ili postojeći doktorski programi i programi fellowshipa

Vrijeme provedbe:
36 do 60 mjeseci počevši od datuma određenih u ugovoru

Rok za prijavu:
1.10.2015.

Detaljnije informacije o natječaju možete pronaći ovdje
 

 

  • 8.9.2015. --
     
Javni poziv za Program usavršavanja znanstvenika u poslovnim i poduzetničkim vještinama - IPA Adriatic projekt PACINNO

Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci je u sklopu IPA Adriatic projekta PACINNO objavio Javni poziv za drugu generaciju polaznika Programa usavršavanja znanstvenika u poslovnim i poduzetničkim vještinama - Managerial-Entrepreneurial Skills Development for Researchers (MBSDr).
MBSDr je međunarodni intenzivni program usavršavanja namijenjen istraživačima zaposlenim u javnim i znanstvenim institucijama Jadranske regije te menadžerima istraživanja i razvoja u visokotehnološkim poduzećima Jadranske regije, osmišljen kako bi povećap njihove voditeljske, upravljačke i poslovne sposobnosti. Edukaciju u sklopu projekta će provoditi predavači s međunarodnim iskustvom u području menadžmenta, vođenja, inovacija i kreativnosti.

Opće informacije:

Financiranje:
Program je potpuno besplatan za sve polaznike (* troškovi prijevoza i smještaja su pokriveni od strane projektnih partnera

Mjesto održavanja:
Vlpavska dolina, Slovenija

Vrijeme održavanja:
Listopad (blok 1) i studeni (blok 2), 2015. godine

Rok za prijavu:
10. rujna 2015. godine

Više informacija o pozivu i prijavi na MBSDr program možete pronaći na web stranici PACINNO projekta
 

 

  • 8.9.2015. --
     
Bavarske godišnje stipendije za poslijediplomske studije u akademskoj godini 2016/2017.

Slobodna Država Bavarska preko Bavarskoga visokoškolskog centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST - Bayerisches Hochschulzentrum für Mittel-, Ost- und Südosteuropa) nudi u akademskoj godini 2016/2017. kandidatima iz Hrvatske godišnje stipendije za poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima.
Moguće je financiranje jednogodišnjega studijskog boravka u Bavarskoj kao dijela doktorskoga studija u matičnoj zemlji. Jednogodišnje stipendije mogu se produljiti dva puta do najviše tri godine.
 
Opće informacije o natječaju:

Financiranje:
Maksimalni iznos stipendije iznosi 8.400 EUR godišnje.
 
Dobni kriterij:
Kandidati ne smiju imati više od 30 godina starosti u vrijeme početka stipendiranja (dolje).
 
Rok za prijavu:
1. prosinca, 2015. godine
 
Početak stipendiranja:
1. listopada, 2016. godine

Obrasce za prijavu, upute o potrebnim prilozima i dodatna objašnjenja možete pronaći na web stranici  BAYHOST-a.
 

 

  • 8.9.2015. --
     
Stipendije australskog Sveučilišta Macquarie - Croatian Cotutelle PhD Scholarship Program

Australsko Sveučilište Macquarie u sklopu Macquarie Scholarship Croatian Cotutelle PhD Scholarship Programa nudi akademske stipendije za program dvojnoga doktorata do milijun australskih dolara. Program stipendiranja pokrenut je s ciljem jačanja istraživačkoga partnerstva između Australije i Hrvatske, kroz zajednička mentorstva u istraživačkim radovima budućih doktoranda. Sveučilište Macquarie provodi istraživanja vođena međunarodnom suradnjom i vodeće je sveučilište u Australiji u nizu istraživačkih disciplina. 

Osnovne informacije:

Područje znanosti:
Sva akademska polja
 
Financiranje
Stipendija obuhvaća financiranje školarine do tri akademske godine, smještaj u kampusu Sveučilišta te povratnu zrakoplovnu kartu ekonomske klase između Australije i Hrvatske.
 
Broj stipendija
Fond je namijenjen za petero studenata, od kojih troje mora biti sa Sveučilišta u Zagrebu.
Stipendije su namijenjene studentima koji su iskazali svoju izvrsnost i akademski potencijal tijekom studija na prepoznatim istraživačkim institucijama. 

Detaljnije informacije o stipendijskom programu Sveučilišta Macquarie možete pronaći ovdje.  
 

 

  • 3.9.2015.--
     
U sklopu programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine – Horizon 2020, otvoren je natječaj Europskog istraživačkog vijeća (European Research Council - ERC) za ERC Starting Grants čija ja namjena potpora izvrsnim voditeljima istraživanja/projekata (tzv. Principal Investigators) u fazi karijere kada osnivaju vlastite istraživačke timove ili programe. Prijavitelji moraju demonstrirati inovativnost, ambicioznost te izvedivost svojih istraživačkih prijedloga.
 
Osnovne informacije o natječaju:

Područje znanosti:
Sva akademska polja
 
Maksimalni iznos financiranja:
1.500.000 EUR za vremenski period od 5 godina (maksimalni iznos se umanjuje pro rata temporis za projekte kraćeg trajanja).
ERC Grant može pokrivati do 100% ukupnih prihvatljivih izravnih troškova istraživanja.
 
Profil ERC Starting Grant Principal Investigator-a:
Stečena diploma o (prvom) doktoratu znanosti najmanje 2 i najviše 7 godina prije 1. siječnja 2016. godine. Vremenski okvir se smanjuje u slučaju određenih okolnosti – više u ERC Work Programme 2016 (u prilogu). Kompetitivini Starting Grant Principal Investigator treba imati iskazan potencijal za istraživačku nezavisnost i dokaz istraživačke zrelosti, primjerice, produciranjem barem jedne važne publikacije bez sudjelovanja mentora svog doktorskog rada.
 
Rok za prijavu: 17. studenoga 2015. godine do 17 sati

Detaljnije informacije o natječaju te procesu prijave možete pronaći na web stranici Europske komisije
 

 

  • 2.9.2015. --
     
Austrijska akademija znanosti objavila je natječaj pod nazivom Joint Excellence in Science and Humanities (JESH) za studijske boravke u trajanju od 2 do 6 mjeseci.
JESH program nudi znanstvenicima odabranih zemalja priliku za uspostavljanjem novih kontakata te suradnju s istaknutim austrijskim znanstvenicima, bez ograničenja po pitanju polja istraživanja.
Svrha programa je poticanje kolaborativnog istraživanja fokusiranog na inovativne ideje mladih znanstvenika target zemalja (među kojima je i Hrvatska), za koje nema dostupnih standardnih izvora financiranja. 

Osnovne informacije:
 
Područje znanosti: sva akademska polja
Kriteriji:
JESH program je otvoren za znanstvenike koji su stekli doktorat znanost unutar zadnjih 10 godina te koji su zaposleni u istraživačkoj instituciji u svojoj zemlji u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.      
Rok za prijavu: 31. listopada 2015. godine. 
Trajanje studijskog boravka:
minimalni boravak – 2 mjeseca
maksimalni boravak – 6 mjeseci

Više informacija o natječaju te prijavnu dokumentaciju možete pronaći na web stranici Austrijske akademije znanosti
 
  • 2.9.2015. --
     
Stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2016./2017.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2016./2017. Za hrvatske državljane dodjeljuju se sljedeće kategorije stipendija u konkurenciji s kandidatima iz drugih zemalja:
  1. stipendije za znanstvenoistraživačke boravke u Švicarskoj, za diplomirane kandidate do 35 godina starosti;
  2. stipendije za doktorske studije, za diplomirane kandidate do 35 godina starosti;
  3. stipendije za poslijedoktorske studije, za kandidate kojima doktorat nije stariji od pet godina;
  4. stipendije za umjetničke smjerove, za diplomske (master) studije i istraživanja na konzervatorijima i umjetničkim školama u sklopu švicarskih sveučilišta primijenjenih znanosti.
Područje znanosti: sva akademska polja
Rok za prijavu: 15.11.2015.
Početak stipendiranja: 1.9.2016.
Trajanje stipendije: 12 mjeseci (1. i 3. kategorija); 3 godine (2. kategorija)

Detaljnije informacije o natječaju te procesu prijave možete pronaći na web stranici Agencije za mobilnost i programe EU.
 

 

  • 2.9.2015. --
     
Otvoren natječaj „Projekt razvoja karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti"

Hrvatska zaklada za znanost raspisala je natječaj „Projekt razvoja karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti" kako bi znanstveno aktivnim mentorima koji se bave međunarodno i/ili nacionalno značajnom problematikom omogućila da u svoje znanstvene projekte uključe doktorande koji žele sudjelovati u znanstveno-istraživačkom radu te usmjeriti svoju karijeru prema vrhunskoj znanosti. 
 
Natječajem je predviđeno četverogodišnje financiranje bruto II plaće doktoranda koje obuhvaća dva razdoblja, svako u trajanju od 2 godine. Prvi dio uključuje doktorski studij i prijavu teme doktorskog rada. Pozitivno vrednovanje postignutih rezultata bit će uvjet za nastavak financiranja naredne dvije godine tijekom kojih mladi znanstvenik dovršava doktorski rad.
 
Rok za prijavu mentora:  1. listopada 2015. godine zaključno do 13 sati.
 
Okvirni početaksiječanj 2016. godine.

Detaljnije informacije o natječaju te prijavnu dokumentaciju možete pronaći ovdje.
 

 

  • 17.8.2015. --
     
Tečajevi trajne medicinske izobrazbe na Medicinskom fakultetu - 28. do 30. kolovoza, 2015.
Na Medicinskom fakultetu, u razdoblju od 28. do 30. kolovoza 2015. godine, održat će se sljedeći tečajevi trajne medicinske izobrazbe: 

1) Ljetna škola kliničke farmacije - tečaj II. kategorije

Tečaj je namijenjen magistrima farmacije opće razine (bez specijalizacije) kako bi dobili dodatna znanja koja nisu stekli tijekom svog dodiplomskog školovanja, a danas se pokazuju kao neophodna u implementaciji ljekarničke skrbi.
Planirano je tijekom trodnevne edukacije obraditi 150 slučajeva iz prakse koje uključuju laboratorijske podatke, intervencije, uočavanje medikacijskih pogrešaka i procjenu klinički značajnih interakcija, individualizaciju i racionalizaciju terapije.

Voditelji tečaja: 
prof. dr. sc. Darko Modun, dr. med.
dr. sc. Arijana Meštrović, mag. pharm.

Najmanji broj polaznika navedenog tečaja je 20, a najveći 100.

Kontakt za prijavu:
Tajnik tečaja - prof. dr. sc. Darko Modun, dr. med.
Tel.: 021/557-851
E-mail: darko.modun@mefst.hr

2) Ultrazvučno vođena regionalna anestezija ekstremiteta - tečaj I. kategorije

Tečaj je namijenjen specijalizantima i specijalistima anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja za osposobljavanje izvođenja regionalne anestezije ekstremiteta pod kontrolom ultrazvuka.


Voditelji tečaja:
prim. doc. dr. sc. Nenad Karanović, dr. med.
dr. sc. Ivan Agnić, dr. med.

Najmanji broj polaznika navedenog tečaja je 15, a najveći 24. 

Kontakt za prijavu:
Tajnik tečaja - dr. sc. Ivan Agnić, dr. med.
Tel.: 021/556-180
Mob.: 091/253-9497
E-mail: agnic33@gmail.com
 

 

  • 20.7.2015. --
     
Rezultati prijava za poticaj za izvrsnost 2015. godine
U sklopu namjenskog višegodišnjeg institucijskog financiranja znanstvene djelatnosti Medicinskog fakulteta Split od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ove godine je dodijeljeno ukupno 15 poticaja za izvrsnost.

Rang lista dobitnika poticaja za izvrsnost 2015.

Detaljne informacije o rang listi dostupne su u Uredu za znanost. 
 

 

  • 16.7.2015. --
     
Otvoreni poziv za sudjelovanje u programu financiranja komercijalizacije rezultata istraživanja i razvoja te akademskog poduzetništva
Cilj Programa je povećati broj licenciranih komercijalno relevantnih tehnologija i broj novih start-up poduzeća proizašlih iz rezultata znanstvenih istraživanja.
 
Kroz Program će se financirat troškovi vezani uz komercijalizaciju intelektualnih kreacija nastalih kao rezultat rada znanstvenika zaposlenih na hrvatskim javnim visokoškolskim ustanovama i javnim institutima, koji se prijavljuju kroz UTT, odnosno troškovi poput analize tržišta, izrade poslovnog plana i razvoja poslovnog modela, nulte proizvodnje te razvoja strategije upravljanja intelektualnim vlasništvom. Također, osigurana su i inicijalna sredstva (tzv. pree-seed sredstva) za financiranje akademskog poduzetništva kako bi se pomoglo istraživačima da pokrenu tvrtke utemeljene na inovacijama. Inicijalna sredstva biti će dostupna za spin-off, spin-out i start-up tvrtke utemeljene na intelektualnom vlasništvu razvijenom od strane istraživača na javim visokoškolskim ustanovama i javim institutima.

Predviđen iznos financiranja po pojedinom projektu je između 10.000,00 i 70.000,00 EUR. Program financira 100% prihvatljivih troškova, a ukupna financijska alokacija za UTT Program na razini Hrvatske je 1.500.000,00 EUR. Sve aktivnosti ugovara i provodi UTT.

Otvoreni poziv za sudjelovanje u Programu možete vidjeti ovdje
 

 

  • 10.10.2014. --
     

Sredstva za namjensko višegodišnje institucijsko financiranje znanstvene djelatnosti
Detaljne informacije o rang listi su dostupne u Uredu za znanost

Rang lista dobitnika poticaja za izvrsnost za 2014.

 

 

  • 27.11.2013. --
     

Sredstva za namjensko višegodišnje institucijsko financiranje znanstvene djelatnosti
Detaljne informacije o rang listi su dostupne u Uredu za znanost

Rang lista dobitnika poticaja za izvrsnost


 

  • 10.10.2013. --
     

Hrvatska zaklada za znanost
Natječaji za programe Uspostavni istraživački projekti i Istraživački projekti

Pitanja & Odgovori
 

 

  • 13.03.2012. --
     

Prezentacije sa radionice o projektima održane 09.03.2012. na Medicinskom fakultetu:
Prof. dr. sc. Janoš Terzić: Uvod - FP7 Health program
Lana Bošnjak, dipl. ing.: Kako pronaći projektne partnere
Prof. dr. sc. Ana Marušić: Iskustvo FP7 evaluatora
Dr. sc. Damir Kovačić: Kako pisati uspješne projekte


Izravne poveznice:
CORDIS - izrada profila  https://cordis.europa.eu/SUR/index.cfm?fuseaction=Reg.UserRegistration
CORDIS - baza profila znanstvenika  https://cordis.europa.eu/partners/web/guest/home
CORDIS - prijava evaluatora https://cordis.europa.eu/emmfp7/index.cfm
FIT FOR HEALTH - izrada profila http://www.fitforhealth.eu/participate.aspx
IDEAL-IST - baza otvorenih poziva za projektne partnere http://www.ideal-ist.eu/partner-search/pssearch
 

 

  • 16.09.2011.--
     

Prezentacije sa sastanka "Programi Hrvatske zaklade za znanost u 2011"

dr.sc. Lovorka Barać Lauc
izvršna direktorica Zaklade

dr. sc.Ivica Vilibić
član Znanstvenog odbora za prirodne znanosti
 

 

  •   01.09.2011. --
     

Medicinski fakultet u Splitu je kupio programski paket za upravljanje
referencama "EndNote X5", koji je dostupan za korištenje na svim
korisničkim računalima u Knjižnici.

Upute za rukovanje programom mozete preuzeti ovdje

 

Ispiši stranicu