Majka i dijete

 
Predmet: Majka i dijete


Ginekologija

- Popis vještina (doc)



Pedijatrija

- Popis vještina (doc)
- Upute studentima (doc)
- Pedijatrijska radilišta raspored 2014. (xls)



Uvodne napomene

Katedra za kliničke vještine
Pročelnik Katedre  prof.dr.sc. Julije Meštrović
Predmet «Majka i dijete», Podpredmet „Pedijatrija“

Načela nastave su samostalnost studenta pri radu sa bolesnim djetetom u pedijatrijskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite i ambulantama za hitne pedijatrijske slučajeve, uz stručno vođenje od strane mentora. Pri tome student integrira do sada stečena znanja i vještine i primjenjuje ih u radu sa bolesnicima, dakle sudjeluje u uzimanju anamneze, pregledu bolesnika i odlučivanju o daljnjim postupcima liječenja i dijagnostike. Dakle student obavlja samostalni pregled i anamnezu, uz prijedlog za dijagnostiku i liječenje pod kontrolom službujućeg liječnika.
Radilišta su slijedeća: Hitni prijem Klinike za dječje bolesti KBC Split, Dežurna pedijatrijska ambulanta DZ Split (subotom, nedjeljom i praznikom), pedijatrijske ambulante DZ Split i DZ Trogir te pedijatrijske ambulante DZ Split u zakupu.
Ukupno je predviđeno 80 sati nastave (preporučljivo 70 sati vježbi i 10 sati seminara). Nazočnost nastavi je obvezna, izostanci se nadoknađuju u dogovoru s voditeljima predmeta. Nazočnost na vježbama se evidentira na posebnom obrascu potpisom dežurnog liječnika (bez obzira na status) na radilištu koji vodi studenta tijekom toga radnog dana vježbi, uz supotpis fakultetskog nastavnika ili asistenta koji sudjeluju u provođenju nastave ovog predmeta (ili potpis jednog od voditelja predmeta).
Tijekom nastave student je obvezan aktivno sudjelovati u svim aktivnostima ambulante u kojoj je toga dana na radu.  Potrebno je da samostalno i rutinski izvrši veći broj trijažnih postupaka bolesnika od djetetovog dolaska u čekaonicu, detaljno uzme anamnezu, klinički pregleda dijete, po potrebi uzme uzorke krvi i urina, da sudjeluje u postupcima snižavanja djetetove tjelesne temperature, u procesima davanja intravenske, intramuskularne i subkutane terapije te po potrebi asistira kod lumbalne punkcije i lavaže želuca. Potrebno je da ovlada tehnikom davanja inhalacijske terapije te da zna postupke u slučaju konvulzivnog napada djeteta ili gubitka svijesti. Također je potrebno da sam izvrši EKG pregled i da dobiveni nalaz interpretira. Tijekom boravka i rada u pedijatrijskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite student treba savladati znanja i postupke cijepljenja djece, procjenu uhranjenosti i razvijenosti u odnosu na dob te osnovna znanja o prehrani djeteta po dobi.  Student bi trebao samostalno pregledati novorođenče, dojenče i starije dijete te uočiti moguća odstupanja od normale. Temeljem anamneze, pregleda, laboratorijskih nalaza trebao bi moći zaključiti o kojoj se bolesti ili skupini bolesti radi te donijeti odluku o daljnjim postupcima (da li dijete liječiti ili ga poslati u drugu ustanovu). U slučajevima kada dijete odluči liječiti samostalno, bez slanja u drugu ustanovu, student bi trebao znati koje lijekove i u kojoj dozi upotrijebiti. Također bi bilo dobro (ukoliko je moguće) pratiti učinke provedenih mjera tako što će bolesnika naručiti na kontrolni pregled. Sve to će raditi uz nadzor starijeg liječnika. Sve što napravi toga dana se evidentira i potpiše od strane dežurnog liječnika  (aktualnog voditelja vježbi) na posebnom obrascu koji student nosi sobom.

Vrijeme održavanja nastave je od 15-20h u pedijatrijskim ambulantama primarne zaštite , te u hitnim ambulantama Mertojak ( 8-14h i 15-22h) i Dječji prijem KBC (8-14h i 16-22h).
Ukupno predviđeno trajanje turnusa nastave je 8 tjedana: u prosjeku 20 norma sati tjedno po studentu (1 norma sat=45 min). Po ovakvom načelu vježbe traju 7 tjedana. Zadnji tjedan nastave je predviđeno 10 sati seminara. Nadoknade izostanaka se obavljaju prema dogovoru s voditeljima predmeta.
Vježbe se održavaju i subotom, nedjeljom ili blagdanom. Vježbe na Hitnom prijemu Klinike za dječje bolesti KBC Split, Dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti DZ Split (subotom, nedjeljom i praznikom), pedijatrijske ambulante DZ Split te pedijatrijske ambulante DZ Split u zakupu.
            Seminari će se po potrebi održati zadnjeg (osmog) tjedna nastave, o čemu će studenti biti obaviješteni. Seminari će biti orijentirani na rješavanje pojedinih slučajeva ili postupaka Studenti ne pripremaju seminar.
            Budući od 18.12.2012. godine do 1.1.2013. godine nema nastave, nadoknada ta dva tjedna nastave održat će se naknadno (najvjerojatnije  u lipnju 2013. g.)
Za sve nejasnoće možete kontaktirati voditelje.
 
Voditelji podpredmeta „Pedijatrija“  iz predmeta „Majka i dijete“
 
Prof . dr. sc.  Marijan Saraga
msaraga@kbsplit.hr
Ispiši stranicu