Odjel za međunarodno zdravlje

Odjel za međunarodno zdravlje

voditelj: doc. dr. sc. Ivana Kolčić
 
Odjel za međunarodnu zdravstvenu politiku bavi se sustavnim pronalaženjem i dokumentiranjem izvora vjerodostojnih informacija o zdravlju; osmišljavanjem metodologija kojima se te informacije mogu pretočiti u konkretne savjete osobama u međunarodnom zdravstvu koji donose odluke o investiranju u zdravstvenu skrb i zdravstvena istraživanja; te evaluacijom rezultata različitih pristupa određivanju prioriteta kod investiranja u zdravstvenu skrb i zdravstvena istraživanja. Odjel također nudi savjetničke usluge pri kreiranju zdravstvene politike i investiranju u zdravstvenu zaštitu.

Hrvatski centar za globalno zdravlje (HCGZ) je svakog rujna domaćin koordinacijskog kongresa Svjetske zdravstvene organizacije za provedbu projekta »Global burden of disease – određivanje ukupnog broja oboljelih, nemoćnih i umrlih u svijetu«. To je najveći javno-zdravstveni projekt ikada pokrenut, a cilj mu je precizno odrediti broj oboljelih, nemoćnih i umrlih od oko 150 bolesti i 25 rizičnih čimbenika za zdravlje u svim državama svijeta. Projekt financira zaklada Billa i Melinde Gates, provodi ga Svjetska zdravstvena organizacija, a u njega je uključeno više od 1,000 vodećih svjetskih stručnjaka iz područja biomedicinskih znanosti.
Domaćin skupa, prof. dr. sc. Igor Rudan, dugogodišnji savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi i jedan od koordinatora projekta, uspio je ishoditi da Hrvatski centar za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta u Splitu bude voditelj jedne od radnih skupina projekta »Global burden of disease« – one o globalnoj problematici gripe, upale pluća, meningitisa i sepse











  Ispiši stranicu