Odjel za Cochrane kolaboraciju

Odjel za Cochrane

voditelji: doc. dr. sc. Irena Zakarija-Grković i dr. sc. Tina Poklepović Peričić

Cochrane je neprofitna međunarodna organizacija posvećena pružanju najnovijih informacija o učincima zdravstvene skrbi. Proizvodi sustavne
pregledne članke o učincima intervencija u zdravstvu i promovira potragu za dokazima u obliku kliničkih istraživanja. Organizacija Cochrane je osnovana 1993. godine, a liječnik koji je nadahnuo osnivanje ove udruge bio je britanski epidemiolog Archie Cochrane koji se borio za sažimanje i kritičko procjenjivanje medicinskog znanja.
Hrvatski Cochrane (HC) službeno je osnovan 08. prosinca 2008. 

Dodatne informacije možete pronaći na mrežnim stranicama HC-a (hrvatski jezik) (engleski jezik)

Cochrane članak može biti doktorska radnja

Povjerenstvo za doktorate Medicinskog fakulteta u Splitu prihvatilo je prijedlog HC da sustavni pregledni članak objavljen u The Cochrane Library može biti doktorska radnja.
Osobe zainteresirane za Cochrane doktorat trebaju najprije kontaktirati uredničku skupinu Cochrane kolaboracije koja se bavi temom koja pristupnika zanima i predložiti naslov sustavnog preglednog članka. Kad se naslov prihvati autor sa suradnicima treba izraditi protokol sustavnog preglednog članka koji se sastoji od uvoda i metoda. Protokol prolazi recenziju uredničke skupine i vanjsku recenziju te se objavljuje u The Cochrane Library kad se uredi na zadovoljavajući način. Nakon objave protokola pristupnik može prijaviti temu doktorata.
Zatim slijedi izrada sustavnog preglednog članka koji također prolazi nekoliko recenzija i objavljuje se u The Cochrane Library. Kad se članak objavi u Cochrane knjižnici, može se braniti doktorat na temu sustavnog preglednog članka.





  Ispiši stranicu