Gostovanje nobelovca sir-a Paula Nursea

Gostovanje nobelovca sir-a Paula Nursea
U sklopu Programa „NobelST“ kojega od 2008.godine provodi Grad Split u suradnji sa splitskim Sveučilištem od četvrtka, 14.do nedjelje 17. rujna 2017. u Splitu će boraviti Sir Paul Nurse, dobitnik Nobelove nagrade 2001. godine iz područja medicine.

Javno predavanje nobelovca pod nazivom „Znanost kao revolucija“ programom je predviđeno u petak, 15. rujna 2017. u 18.00 sati u Svečanom amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Splitu. Na predavanju, uz slobodan ulaz za sve zainteresirane građane i osiguran simultani prijevod, Sir Paul Nurse će javno raspraviti tezu o tome kako je znanost zapravo najveća revolucionarna aktivnost ljudskog roda.

Program „NobelST“ pokrenut je 2008. godine s ciljem popularizacije znanosti i približavanja suvremenih znanstvenih tema građanima, studentima i znanstvenicima grada te promoviranja grada Splita među vrhunskim svjetskim intelektualcima – dobitnicima Nobelove nagrade. Programom je predviđen dolazak u Grad Split dobitnika Nobelove nagrade iz različitih disciplina, svečani prijem kod gradonačelnika, javno predavanje za građane te susret nobelovca s najboljim studentima Sveučilišta u Splitu.


Sir Paul Nurse je genetičar i stanični biolog koji se bavi problematikom reguliranja eukariotskog staničnog ciklusa i način određivanja staničnog oblika i dimenzija. Njegov najveći znanstveni doprinos je otkriće ciklina i o ciklinu ovisnog proteina kinaze i načina na koji oni reguliraju staničnu reprodukciju. Ravnatelj je Francis Crick Instituta u Londonu, a ujedno obnaša i funkciju Predsjednika Kraljevskog društva, Izvršnog direktora centra za istraživanje karcinoma UK, te Predsjednika Rockefeller Sveučilišta. Godine 2001.  kao jedan od tri laureata, dobio je Nobelovu nagrada za fiziologiju ili medicinu. Dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i Albert Lasker Award, te odlikovanja Kraljevskog društva za unapređenje znanosti – kraljevske i Copleyeve medalje. Plemićku titulu dobio je 1999. godine te je 2003.g. odlikovan legijom časti. Ukupno 15 godina bio je i član Vijeća za znanost i tehnologiju, savjetodavnog tijela premijera UK i njegovog kabineta u pitanjima vezanim za znanost i inovacije. Sada je član ekspertne skupine najviše razine zadužene za provedbu postupka znanstvenog savjetovanja pri Europskoj komisiji. 
Izvor: GradSplit




  Ispiši stranicu