EndNote i EndNote Web

**********************************

EndNote

Na svim je korisničkim računalima u knjižnici instaliran program za organizaciju i upravljanje referencijama EndNote. Korisnici ga mogu koristiti za pohranjivanje rezultata pretraživanja iz bilo koje baze koja omogućuje njihovo eksportiranje. Pohranjene se referencije mogu također eksportirati iz EndNotea u EndNote Web (mrežna inačica istoga programa) kako bi bile dostupne korisniku i s nekog drugog računala.

Upute za korištenje


EndNote Web

Baze podataka Journal Citation Reports i Web of Science (od 1955.) dostupne su sa svih fakultetskih računala izravno, bez korištenja lozinke, na adresi Web of Science, a može im se pristupati i s drugih računala putem proxy servera.

Svim korisnicima navedenih baza besplatno je dostupan koristan alat za pretraživanje, pohranu i organiziranje referencija - EndNote Web. Pomoću njega mogu se kreirati vlastite baze koje sadrže referencije važne samom korisniku. Referencije se mogu učitati iz baza dostupnih preko WoS-a, drugih baza (npr. PubMeda), a mogu se i samostalno unijeti. Tako pohranjene mogu se koristiti za izradu bibliografija prema unaprijed zadanom formatu velikog broja znanstvenih časopisa (program sam oblikuje referenciju onako kako određeni časopis traži). Dostupno je više od 2 300 različitih formata.

Instalacijom, također besplatnoga, plug-in programa osigurava se izravno povezivanje pohranjenih referencija s tekstom koji se trenutno piše u MS Wordu i njihovo citiranje (Cite While You Write).

Osobna baza podataka može sadržavati do 10 000 pohranjenih referencija. Referencije se mogu dodatno opisati, povezati s tekstovima, mrežnim stranicama izdavača i sl.

EndNote Web može se koristiti jedino ako se korisnik osobno registrira. Na početnoj stranici WoS-a, na gore navedenoj adresi, potraži se EndNote Web Library s desne strane sučelja, odabere opcija za registraciju i popune sva tražena polja, odnosno odabere se Sign in na vrhu početne stranice. Prilikom svakoga sljedećeg pristupa WoS-u, odmah na početnoj stranici prikazat će se poveznica My EndNote Web, a nakon pretraživanja neke od baza rezultati se mogu pohraniti preko Save to My EndNote Web.


Web-based training Ispiši stranicu