Pretražite novosti:

Prof. dr. sc. Katarina Vukojević dobitnica nagrade Slobodne Dalmacije!

Prof. dr. sc. Katarina Vukojević dobitnica nagrade Slobodne Dalmacije!
Proslava 78. rođendana Slobodne Dalmacije, splitske dnevne novine nacionalnog značaja, i ove je godine bila prigoda da se dodijele nagrade za životna i godišnja ostvarenja u području znanosti, umjetnosti i novinarstva, koje se uručuju zaslužnim pojedincima već više od polovice stoljeća, točnije od 1969. godine.

Na svečanosti održanoj 17. lipnja u splitskom hotelu „Briig“ okupljenim uzvanicima iz političkog i društvenog života obratili su se direktor Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić, glavni urednik Jadran Kapor te članica Uprave i vlasnica Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić.

Ugledna priznanja Slobodne Dalmacije ove je godine zaslužilo dvoje profesora splitskog sveučilišta, dobitnik nagrade „Frane Bulić“ za životno djelo u području znanosti je prof. emeritus dr. sc. Ognjen Bonacci s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, dok je godišnju nagradu „Kruno Prijatelj“ za znanost dobila prof. dr. sc. Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta.

O Nagradama Slobodne Dalmacije za znanost odlučivao je žiri u sastavu prof. dr. sc. Ivan Pavić (predsjednik), prof. dr. sc. Vlatko Lipovac, prof. dr. sc. Dijana Vican, prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prof. dr. sc. Ivan Urlić.

OBRAZLOŽENJE PROF. DR. SC. KATARINA VUKOJEVIĆ

Prof. dr. sc. Katarina Vukojević ulazi u red perjanica naše medicinske znanosti. Skromna i samozatajna, ali znanstveno iznimno produktivna. O tome svjedoče brojni znanstveni radovi koje je objavila u najprestižnijim svjetskim časopisima i publikacijama, kao i preko tisuću i tristo citata. Između najrecentnijih radova posebice se drži značajnim i iznimno aktualnim rad „Cerebral Vasoreactivity Evaluated by Transcranial Color Doppler and Breath-Holding Test in Patients after SARS-CoV-2 Infection“, koji u prijevodu na hrvatski jezik glasi: „Procjena moždane vazoreaktivnosti transkranijalnim kolor doplerom i testom zadržavanja daha kod bolesnika nakon SARS-Cov-2 infekcije“.

Područje znanstvenog interesa prof. dr. sc. Katarine Vukojević su ekspresija gena tijekom urogenitalnog razvoja s posebnim naglaskom na prirođene anomalije bubrega i mokraćnog sustava, rani ljudski razvoj, blizak odnos razvojne plastičnosti i novotvorine te translacijska istraživanja u biomedicini.

Prepoznata kao iznimno kvalitetna, odgovorna i kritična znanstvenica u odnosnim temama, imenovana je recenzentom i ocjenjivačem Europske komisije za znanstveno-istraživačke projekte Obzor 2020 i Obzor Europa, zatim članom uredništva brojnih svjetskih časopisa, od kojih se posebno ističe Croatian Medical Journal, hrvatski časopis s međunarodnom reputacijom. Također zbog njene iznimne znanstvene relevantnosti, česta je recenzentica radova koji se objavljuju u vrlo uglednim svjetskim časopisima kao što su International Journal of Molecular Sciences, Biomolecules, Cells i brojnim drugima.

Usporedo sa znanstvenom djelatnosti, prof. dr. sc. Katarina Vukojević je vrlo aktivna i u nastavnoj djelatnosti, držeći predavanja na nizu predmeta dodiplomskim i poslijediplomskim studentima studija medicine medicinskih fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Mostaru.

Uz sve to, prof. dr. sc. Katarina Vukojević vrlo je aktivna i uspješna u pribavljanju domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata u okviru kojih svoj angažman nalaze brojni znanstvenici, posebice mlađi koji tek započinju sa svojom znanstvenom karijerom. Zbog svega toga, ali i brojnih drugih profesionalnih angažmana i postignuća, žiri za znanost Slobodne Dalmacije je zaključio da godišnja nagrada za znanost odlazi u prave ruke. Smatraju je izrazom zahvalnosti za dosadašnje rezultate profesorice Vukojević, ali i poticaj u budućem radu. Ispiši stranicu