Pretražite novosti:

Radionica PRGF Endoret i BTI implantatata u organizaciji Katedre za oralnu kirurgiju

Radionica PRGF Endoret i BTI implantatata u organizaciji Katedre za oralnu kirurgiju
Radionica PRGF® Endoret® i BTI® implantata u organizaciji Katedre za oralnu kirurgiju Studija dentalne medicine
 
S velikim zadovoljstvom donosimo fotografije radionice za studente u organizaciji Katedre za oralnu kirurgiju studija Dentalne medicine 4. veljače 2021. Radionica je realizirana temeljem prethodne suradnje nastavnika i asistenata studija dentalne medicine, specijalista oralne kirurgije i INTERDENT d.o.o. koji su predstavnici međunarodne tvrtke BTI, koji se smatraju predvodnikom u biološkom pristupu u dentalnoj medicini.

Radionica je provedena uz najstrože epiodemiološke mjere, vodeći računa o dovoljnom razmaku svih sudionika, predavača i studenata i nošenje maski i dezinfekciju ruku i radnih površina. U tu svrhu radionica se odvijala u najvećem prostoru fakulteta, na podiju velikog amfiteatra u B zgradi.

Radionica je započela predavanjem dr. Eduarda Anitue, osnivača i glavnog istraživača tvrtke BTI, pod nazivom „Treatment of post-extraction socket in aesthetic zone“ te izravnog uključenja dr. Anitue, kojem su studenti postavljali interesantna i provokativna pitanja što je popraćeno iznimno zanimljivom i dinamičnom raspravom. Nakon završenog teoretskog dijela, radionica se odvijala u dva odvojena modula:
  1. PRGF® Endoret® radionica, koju su vodili Mirna Bačanek Popržan (INTERDENT d.o.o.) i asistent Daniel Jerković, dr.med.dent., specijalist oralne kirurgije. PRGF® Endoret® se smatra najnapredniji sustav na tržištu za dobivanje vlastite plazme bogate faktorima rasta. Bazira se na formulaciji i korištenju pacijentovih vlastitih stanica sa biološkom aktivnošću, faktorima rasta i fibrinskim biomaterijalom za stimulaciju i ubrzanje cijeljenja i regeneracije tkiva. Potencijal ove tehnologije proizlazi iz efekta faktora rasta iz trombocita koji, između ostalog, uključuje VEGF, FGF, PDGF, TGF-B, EGF, IGF-I. Ovi faktori utječu na niz bioloških procesa koji pospješuju migraciju, rast i morfogenezu stanica. Također, na mjestu primjene ubrzavaju proces stvaranja biorazgradivog fibrinskog matriksa koji služi kao privremeni ‘kalup’ za poticanje regeneracije tkiva. Raznolikost, sigurnost i učinkovitost ovog sistema otvara vrata personaliziranoj medicini koja se već primjenjuje u mnogim medicinskim i znanstvenim područjima uključujući oralnu i maksilofacijalnu kirurgiju, oralnu implantologiju, ortopediju, terapiju ulkusa, sportsku medicinu, estetsko obnavljanje površine lica, oftalmologiju i inžinjering tkiva. Asistent Jerković je tijekom radionice studentima opisao i pojedine primjere uspješne primjene PRGF® Endoret® u svakodnevnom radu prilikom liječenja pacijenata u Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju Kliničkog Bolničkog Centra Split.
 
  1. Radionica s BTI® implantatima pod vodstvom BTI savjetnika, Svena Bivala, dr.med.dent, specijaliste oralne kirurgije uz asistenciju Silvije Vučković (INTERDENT d.o.o.).
Studenti su imali priliku upoznati načela i savladali su postupak PRGF® Endoret® tehnologije, a na radionici s BTI® implantatima su prošli osnove postave implantata te primjenu znanja postave CORE® linije implantata na modelu svinjskih rebara.

Ovim putem se zahvaljujem tvrtki BTI, njihovom predstavniku u Hrvatskoj – INTERDENTU d.o.o.,  upravi i zaposlenicima Medicinskog fakulteta koji su omogućili ovu radionicu.
 
Prodekan studija dentalne medicine,
Doc.dr.sc.Ivan Galić

20210204_092823.jpg
BT1.jpeg
BT2.jpeg
BT3.jpeg
BT4.jpeg
BT5.jpeg
BT6.jpeg
BT7.jpeg
BT8.jpeg
Ispiši stranicu