HRZZ-iBC

 

Uloga upale u razvoju zloćudnog tumora mokraćnog mjehura - iBC

(Istraživački projekt)

Voditelj projektaprof. dr. sc. Janoš Terzić

Trajanje projekta: 28.10.2015.- 27.10.2019.

Suradnici na projektu:
Blanka Roje, mag. educ. biol. et chem. - doktorand (upisana na poslijediplomski studij Biologija novotvorina na Medicinskom fakultetu u Splitu)
dr.sc. Marina Degoricija
prof. dr. sc. Marijan Šitum 

prof. dr. sc. Ivan Đikić, Goethe University School of Medicine, Frankfurt am Main, Germany
prof. dr. sc. Sergei Grivennikov, Fox Chase Cancer Center, Philadelphia, USA

Sažetak:
Oko 20% smrtnih slučajeva od zloćudnih tumora posljedica je razvoja zloćudnih tumora nastalih na kroničnoj upali i infekciji. Virusne i bakterijske infekcije, infestacije parazitima, autoimunost i iritirajuće kemikalije uzrokuju upalne promjene koje stimuliraju začetak zloćudnih tumora, njihov rast i metastaziranje. Utvrđeno je da su jedne od ključnih molekularnih poveznica između kronične upale i zloćudnih tumora citokin IL-6 i transkripcijski čimbenik STAT3. Nadalje, postaje očito da i mikrobiomska (bakterijska) zajednica različitih lokaliteta ima važnu ulogu u razvoju kronične upale i zloćudnih tumora. Uloga upale u patogenezi zloćudnih tumora mokraćnog mjehura (ZMM) slabo je proučena iako dugotrajna upala izazvana sa Schistosoma haematobium može izazvati tumor, dok se upala mokraćnog mjehura uzrokovana s BCG-om uspješno koristi za liječenje ZMM.
Osnovni ciljevi projekta su: A. utvrditi ulogu proupalnih molekula IL-6 i STAT3 u razvoju zloćudnih tumora mokraćnog mjehura, te B. proučiti ulogu mikrobioma (bakterija) na razvoj tih tumora. Budući da projekt proučava osnove nastanka i razvoja ZMM naši bi rezultati mogli potaknuti nove terapijske postupke poput: 1. primjne inhibitora IL-6 i STAT3 u liječenju ZMM ili 2. primjene antibiotika i cjepiva u sprječavanju i liječenju ZMM. Kako je zloćudni tumor mokraćnog mjehura sedmi po učestalosti to bi rezultati projekta mogli imati važan medicinski, socijalni i ekonomski značaj.
  Ispiši stranicu