tecaj 3

„ORTOTSKA POTPORA REHABILITACIJI OSTEOARTRITISA I OZLJEDA KOLJENA I STOPALA „
Poslijediplomski Tečaj I kategorije
Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu
Katedra za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu
Split, 01. – 02. listopad 2016.g.
 
Održavajući kontinuitet poslijediplomskih tečajeva za usavršavanje liječnika, kako obiteljske medicine, tako i brojnih specijalista, članovi Katedre za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, su tijekom prvog vikenda u listopadu, organizirali i održali izuzetno uspješan i zanimljiv dvodnevni tečaj za trajno usavršavanje.
Ovo je bio već četvrti tečaj najviše kategorije, koji naša Katedra organizira, a koji je zbog svojeg ustroja, tema i predavača, bio prepoznat i od strane Hrvatske liječničke komore, koja je predavačima i slušačima dala maksimalni broj bodova za licenciranje. Tečaj je organiziran i uz podršku Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora te Hrvatskog nacionalnog odbora desetljeća kostiju i zglobova 2010-2020.
Ovaj put je rehabilitacijska problematika bila usmjerena na funkcijska pomagala – ortoze, koje su sastavni dio svih rehabilitacijskih protokola, u procesu liječenja i rehabilitacije bolesnika s osteoartritisom (OA) koljena i nožnog zgloba-stopala te stanja nakon traume istih. Ortotika je, inače, uobičajeni dio rehabilitacijske aktivnosti u procesu liječenja i rehabilitacije, o čemu mi redovito podučavamo naše studente u redovnoj nastavi, a protetičari su sastavni dio šireg rehabilitacijskog tima. Iako opće prihvaćena i etablirana u svim smjernicama (OARSI, EULAR, NICE) liječenja i rehabilitacije ovakvih bolesnika, vrlo rijetko smo bili u prilici imati edukacije iz ovog područja, a još rjeđe smo imali prigodu vidjeti najmodernije i tehnološki najnovije ortoze, koje se u svijetu koriste u procesu liječenja OA i posttraumatskih stanja koljena i stopala (gležnja).
Zahvaljujući višegodišnjoj dobroj suradnji s renomiranom tvrtkom Bauerfeind Hrvatska, koja je i ranije suportirala naše nastavne aktivnosti, ustupajući nam svoje ortoze za praktični rad studenata našeg fakulteta, iskoristili smo mogućnost da nam oni predstave pomagala jednog od svojih partnera, a ujedno i jednog od vodećih i najrenomiranijih proizvođača ortoza u svijetu - Ӧssur.
Ӧssur je islandska kompaniju sa sjedištem u Reykjaviku, koja se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom najsuvremenijih ortopedskih-funkcijskih pomagala, čija je prodajna mreža razgranata po cijelom svijetu. Tvrtka koja je osnovana 1971.g. kao obiteljska tvrtka Ӧssur Kristinssona, danas je jedna od najzapaženijih na globalnom tržištu ortoza i proteza. Njen strateški partner u Hrvatskoj, koji distribuira njihove proizvode i omogućava nam da makar malim dijelom (tek su neka pomagala na listi HZZO) pratimo  najmodernija dostignuća u ovom segmentu, je dio velike njemačke kompanije Baurefeind, koja u ovom segmentu posluje više od 85 godina, razvijajući svoju paletu funkcijskih pomagala.
Stoga smo, fokusirajući se ovaj put na pomagala za koljeno, gležanj i stopalo, organizirali Tečaj I kategorije, koji je ponudio brojne informacije o anatomiji, funkciji, patologiji, dijagnostici, kliničkoj slici te liječenju i rehabilitaciji dvaju zglobova, koji su najčešće izloženi OA i posttraumatskim promjenama.
Koljeno je veliki zglob koji je vodeći po simptomatologiji, kliničkim i funkcijskim ispadima u sklopu OA, a često je i traumatizirano pri brojnim sportskim i svakodnevnim aktivnostima.
S druge strane, gležanj je najčešće traumatizirani zglob, na kojem se onda kao sekundarna manifestacija, posljedično razvijaju OA promjene, s velikim utjecajem na sveukupnu funkciju stopala. To je bio i razlog da su u rad našeg tečaja, kao predavači, bili uključeni brojni nastavnici našeg fakulteta i Odjela zdravstvenih studija (OZS) splitskog Sveučilišta te Kineziološkog fakulteta iz Splita.
Tijekom Tečaja, polaznici su, uz slušanja predavanja, imali priliku aktivno sudjelovati u prezentaciji najnovijih Ӧssurovih ortoza za koljeno (subota)  i gležanj (nedjelja), tako da su na praktičnom dijelu upoznali kvalitetu i mogućnosti koje ortoze nude bolesniku te su ih mogli izravno aplicirati. Takav način upoznavanja s pomagalima je najsvrsishodniji i najkorisniji, jer daje mogućnost praktične primjene i upoznavanje sa svim mogućnostima, koje takva pomagala nude bolesnicima. Zanimanje je bilo veliko, dijelom i zbog spoznaje da takva i slična pomagala neće tako brzo biti dostupna našim bolesnicima putem HZZO doznaka, jer im je cijena doista previsoka za naše prilike. S druge stren, visoka tehnologija izrade, materijali i funkcionalnost, koja krasi takva pomagala, takvu cijenu i zaslužuju.
Anatomija, dijagnostika, klinički aspekt, liječenje, rehabilitacija i prevencija bile su glavne teme o kojima je predavanja i praktični dio odradilo 10 nastavnika splitskog Sveučilišta uz dva strana predavača i demonstratora, a u nazočnosti 60 polaznika tečaja, koji su i ovaj put došli s raznih strana (Dubrovnik, Metković, Jelsa, Omiš, Trogir, Knin, Biograd, Vela Luka, Šibenik, Zadar, Rab, Zagreb, Split) kako bi sudjelovali u radu našeg Tečaja.
Da broj polaznika -sudionika nije bio ograničen zbog praktičnog rada i vježbi, sigurno bi ih bilo i više, koji su u dva radna dana prvog vikenda u listopadu, imali priliku osvježiti svoje znanje iz funkcionalne anatomije i klinike te klasične radiološke dijagnostike.
Potrudili smo se da ih  na vježbama naučimo ponešto i iz ultrazvučne dijagnostike, aplikacije ortoza za koljeno i gležanj-stopalo, da ih naučimo o prevenciji i vježbama za rehabilitaciju OA i posttraumatskih stanja koljena i gležnja-stopala. Pri tome su nam pomogli i naši fizioterapeuti, koji su osmislili kratki repetitorij vježbi za ova stanja, a svi sudionici su imali priliku da u tome i sudjeluju.
Zanimljivost tema i njihovo svakodnevno pojavljivanje u rutinskom radu tumači veliku raznolikost sudionika tečaja, među kojima je bilo ortopeda, radiologa , anesteziologa, reumatologa i fizijatara, ali i fizioterapeuta.
Koristim ovu priliku da istaknem (ponovo) izuzetnu spremnost na suradnju, uz maksimalni angažman skoro svih nastavnika, naše Katedre za anatomiju, koji su oba dana vrlo aktivno sudjelovali u radu našeg Tečaja – što je još jedan dokaz da anatomija i klinika mogu zajedno, da trebaju jedno drugome, uz međusobno uvažavanje i demonstraciju zajedništva nastavnika našeg fakulteta.
Radiološki aspekt fokusiranih kliničkih tema je tumačio prof.dr.sc. Igor Barišić, a na kraju nam je prof.dr.sc. Jelena Paušić, sa splitskog Kineziološkog fakulteta, demonstrirala mogućnosti korištenja Optogait uređaja za analizu hoda u svakodnevnoj kliničkoj praksi.
Paul Embrechts i Irene Rodriguez-Mortimer iz Ӧssurove akademije su održali nekoliko zapaženih predavanja te su vodili praktični dio Tečaja, uz naše fizioterapeute.
Domaćini i organizatori Tečaja, članovi Katedre za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu našeg fakulteta i OZS, koji su se istakli kvalitetnim i korisnim predavanjima te radom u praktičnom segmentu upoznavanja sudionika s UZV dijagnostičkim aparatom bili su : doc.dr.sc. Jure Aljinović, Boris Bećir dr.med, doc.dr.sc. Ana Poljičanin, mr.sc. Asja Tukić i prof.dr.sc. Tonko Vlak.
 
prof.dr.sc. Tonko Vlak dr.med.
pročelnik Katedre za fizikalnu
i rehabilitacijsku medicinu
Medicinskog fakulteta u Splitu Ispiši stranicu