Pilot actions - SI4CARE

Pilot actions - SI4CARE

Dom za starije i nemoćne Lovret

     

U sklopu pilot faze projekta SI4CARE, projektni partneri Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu (PP04) i Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ (PP05) posjetili su Dom za starije i nemoćne Lovret. Taj dom je izabran kao ciljna skupina za implementaciju pilota u pilot fazi projekta. 


Dom za starije i nemoćne osobe Lovret u Splitu državna je ustanova socijalne skrbi kojoj je osnivač Splitsko-dalmatinska županija. Dom je sagrađen 1961. godine na nacionaliziranom zemljištu Školskih sestara franjevki u samom dvorištu samostana. Od 1994. godine Dom je u vlasništvu spomenute redovničke zajednice čija sestra Mirja Tabak je ravnateljica ustanove.
Dom je okružen prekrasnim parkom, omiljenim mjestom šetnje i susreta korisnika Doma u čijoj je oazi smještena mala kapelica posvećena Gospi Lurdskoj, a u kojem je i održan sastanak projektnih partnera zaduženih za provođenje polot faze u Hrvatskoj i predstavnica doma, ravnateljice s. Mirje Tabak i glavne sestre Tamare Miličević koje su projektne partnere temeljito upoznale s postojećim životnim stanjem, zdravstvenim potrebama i statusom svojih štičenika. U domu su uvedene posebne epidemiološke mjere zbog pandemije bolesti COVID-19, čime su izbjegnute ozbiljnije posljedice uzrokovane ovom bolešću.

Dom skrbi za 107 korisnika na smještaju u ustanovi svrstani u četiri kategorije stanovnika (pokretni, polumobilni, nepokretni i s demencijom) i oko 140 korisnika kojima se pruža pomoć i njega u kući, te dostava ručaka na adrese stanovanja. Ukupno za oko 250 korisnika skrbe 72 djelatnika (zdravstveni radnici, socijalni radnici i sl.) i volonteri.

Kao pilot predstavljena je pametna narukvica koja bi osoblju doma omogućila dodatno praćenje i alarmiranje promjena stanja pacijenata u samom nastajanju te na taj način omogučila uspješniju borbu protiv razmnih infekcija kod pacijenata s poteškoćama.
Pametna narukvica bi pratila zasićenost kisikom, temperaturu, otkucaje srca i ostale programabilne životne funkcije koje ukazuju na upalna stanja te bi mogla značajno doprinijeti pravodobnoj zdravstvenoj intervenciji na temelju otkrivenih simptoma. Ovime bi se mogla poboljšati kvalitetu života i zdravlja stanovnika treće dobi općenito te produljiti njihova samostalnos, kao i olakšati i poboljšati njima potrebnw zdravstvene usluge.

Slijedeća faza je osmišljavanje i izrada narukvica kako bi se testirala ova društvena inovacija, a što je iduća faza projekta.

Na kraju sastanka, osoblje doma je izrazilo zahvalnost na uključivanju u projekt te su spremni za sve predstojeće izazove. 



Mefst i NZJZ-ST u posjeti domu na Lovretu 
15/9/21

  Ispiši stranicu