Radionice s dionicima

Radni sastanak i radionica “Translacija dokaza u kliničku praksu – raskorak između realnih potreba za znanstveno-utemeljenim informacijama i njihove translacije u praksu te predlaganje održivih rješenja za umanjenje tog raskoraka,“ rujan 2017.

Na radionici, koja se održala 01. i 02. rujna 2017. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu,  su sudjelovale sudionice HRZZ-ova projekta, profs. Ana Jerončić i Livia Puljak, i to u skupini koja je raspravljala o informiranom donošenju odluka u zdravstvu. Prof. Jerončić je sudionicima prezentirala saznanja stečena u okviru ProHealth projekta, posebice ona vezana uz problematiku izrade, interpretacije, i implementacije kliničkih smjernica. Također, predstavila im je i istraživački potencijal ProHealth projekta kroz pregled tema na kojima istraživači ProHealth grupe trenutno rade, te je sudionicima dala i generalni uvid u teme znanstvenih istraživanja koje su jednostavne za provedbu i jeftine, a koje bi mogle zadovoljiti neke potrebe za znanstveno-utemeljenim informacijama samih dionika i na taj način doprinijeti učinkovitijem upravljanju u zdravstvu.

prof. Puljak je predstavila sudionicima mogućnosti i iskustva sa doktorskih studija Fakulteta. Zajedno s predstavnicima sekcije specijalizanata Hrvatskog društva za javno zdravstvo te europske mreže specijalizanata javnozdravstvene medicine – EuroNet MRPH raspravljena je mogućnost stvaranja mreže unutar konzorcija koja bi osiguravala dotok znanstvenih rezultata i ekspertize koja je potrebna dionicima u okviru postojećih doktorskih studija. Tijekom rasprave kao jedan od problema u praksi za koji je poželjno razviti „white paper“ istaknut je nezadovoljavajući management boli u bolesnika u R Hrvatskoj,  kako u stacionarnih tako i u ambulantnih.

Izvještaj o radnom sastanku i radionici

Radionica o kliničkim smjernicama na skupu Pathway-27, rujan 2017.
 
U okviru EU projekta pod nazivom "Pathway-27", punoga naziva "Pivotal Assessment of the effects of bioactives on health and well-being – from human genoma to food industry," čiji su cilj istraživanja i inovacije u području prehrambene tehnologije i primjeni zdravstvenih tvrdnji, razvijene su smjernice za znanstvenu zajednicu s opisom najbolje prakse u dizajniranju i vođenju randomiziranih kontroliranih pokusa o koristi određenih vrsta hrane ili njihovih bioaktivnih tvari. Finalni dokument smjernica bit će objavljen krajem 2017. godine. Radionica koja se održala 21. rujna u Bruxellesu u Belgiji uključila je različite interesne skupine kao što su znanstvenici, metodolozi, predstavnici industrije i medija kako bi zajedno pridonijeli poboljšanju spomenutih smjernica. Na radionici su sudjelovale sudionice HRZZ-ova projekta, prof. Livia Puljak i dr. sc. Tina Poklepović Peričić, i to u skupini koja je raspravljala o metodološkim osobitostima RCT-ova navedenima u spomenutom dokumentu.

Poveznica na informacije o sastanku
Slika iz Bruxellesa
  Ispiši stranicu