Kliničke vještine

Kliničke vještine

Opće informacije o predmetu - ciljevi i svrha



Novi predmet "Kliničke vještine" uveden je u nastavni program Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2010./2011. Naime, istraživanja su pokazala da studenti završe studij sa solidnim teoretskim znanjem, ali da mnoge temeljne kliničke vještine, neophodne za otpočinjanje liječničke prakse, ostaju neusvojene. To nije karakteristično samo za splistki Medicinski fakultet: uvježbavanje i usvajanje kliničkih vještina je na većini medicinskih fakulteta i u R Hrvatskoj i u svijetu jedan od najvećih problema u organizaciji nastave.

Razlozi su brojni, a kao najznačajnije identificirali smo, u našim ranijim istraživanjima, (i) slabu motiviranost nastavnika; (ii) nepostojanje mentorskog sustava; (iii) nefleksibilna organizacija i raspored vježbi; (iv) nedostatak materijala za učenje i uvježbavanje; i (v) slaba kooperabilnost pacijenata, koji nevoljno sudjeluju u nastavi.

Na neke od pobrojanih uzroka moguće je utjecati, na neke nije. Tiskali smo “Katalog kliničkih vještina” s pomoću koga će studenti (ali i nastavnici) imati potpuni uvid s kojim vještinama moraju rutinski vladati, a o kojima trebaju imati samo potpunu informaciju i vidjeti kako se izvode. Napisali smo praktikum, u kome su svi najvažniji temeljni i opći klinički postupci detaljno opisani. Studenti su dobili "Katalog usvojenih kliničkih vještina” u kome će se potpisom nastavnika ovjeravati svaka od savladanih vještina, i koji će garantirati da niti jedna važna vještina nije propuštena niti zanemarena. Kurikulum je reformiran i restrukturiran, s ciljem da se najjednostavnije (i veoma važne) kliničke vještine savladaju na samom početku, već u prvoj godini studija. Planira se  svakom studentu na početku studija dodjeliti mentora, koji će mu i primjerom i savjetom pomagati i nadgledati njegov kontinuirani napredak, od početka i od savladavanja najjednostavnijih vještina (kao što su to, npr. ispravno kretanje u bolničkim prostorima, pranja ruku i oblačenja sterilnih rukavica), pa sve do ovladavanja najkompleksnijim vještinama. 

Novi predmet je izvrsno prihvaćen od studenata prve i druge godine, a najčešća primjedba je u anonimnim anketama bila kako je potrebno povećati broj sati. Zato je u ak. god. 2011/2012 satnica povećana na 85 sati, a predmet je dobio i komponentu socijalnih vještina. Dogovoreno je da za "čiste" kliničke vještine odgovornost preuzme Katedra za anesteziju (60 sati), a "socijalne vještine" (organizacija rada u primarnoj i obiteljskoj medicini, rad u medicinskim timovima, komuniciranje s pacijentima i obitelji, razumjevanje utjecaja društva i okolnie na bolest,  itd.) Katedra za obiteljsku medicinu (25 sati).

Kako bi se našle sve važne informacije o organizaciji nastave treba slijediti poveznice, a uvijek možete izravno kontaktirati voditelja predmeta, prof. Vladimira Šimunovića, i poslati upit, prijedlog ili tražiti savjet na adresi: vladimir.j.simunovic@gmail.com.
  Ispiši stranicu