Toksikologija hrane

NASTAVNICI I SURADNICI KOJI SUDJELUJU U IZVOĐENJU NASTAVE


prof.dr.sc. Davorka Sutlović, nositelj
dr.sc. Zlatka Knezović, suradnik
Sanja Luetić, dipl.ing
 

15 sati predavanja, 10 sati seminara  i 10 sati vježbi

Izvedbeni raspored 2023-24.pdf


KOMPETENCIJE KOJE SE STJEČU

  1. Polaznici će se upoznati s osnovnim principima toksikologije hrane. Vrstama toksičnih spojeva u hrani, njihovim djelovanjem na organizam i detekciji u uzorcima hrane.
  2. Dobit će osnovne informacije o GMO (genetski modificirani organizmi) u hrani, kao i mogućnost detekcije takvih prehrambenih artikala.
  3. Bit će upoznati s direktivama i zakonima koje propisuje RH i EU, a vezani su za prisustvo toksičnih spojeva u hrani i uzorcima opće upotrebe.
 

 SADRŽAJ PREDMETA

Zagađivanje biosfere i litosfere - zagađivanje hrane.
Teški metali u hrani: putevi ulaska, rizici od pojedinih metala.
Pesticidi u okolišu: postojanost, karenca i metaboliti. Pesticidi u hrani: prisutnost, toksičnost i rizici. Doza i koncentracija pesticida. Legislativa o pesticidima u Hrvatskoj i EU.
Aditivi u hrani: vrsta djelovanje i detekcija.
Rizična hrana: Energetska pića s povećanim sadržajem kofeina, oksidirana ulja i masti, loše deklarirana hrana.
GMO hrana
Uzorci za toksikološku analizu.
Ekstrakcija otrova iz uzoraka.
Dokazivanje prisustva prirodnih toksina: histamina, biotoksina i mikotoksina.
 

PREPORUČENA LITERATURA

  1. Sutlović D. i suradnici. Toksikologija hrane.
Ispiši stranicu