Pretražite novosti:
Upisi u 1. godinu 2019./2020.
Upisi u 1. godinu 2019./2020.
Interreg-IPA CBC
croatia.cochrane.org

Predavanje dr. sc. Denis Polančec, Dječja bolnica Srebrnjak Zagreb

Predavanje dr. sc. Denis Polančec, Dječja bolnica Srebrnjak Zagreb
Poštovane kolegice i kolege, 
 
Pozivam Vas u četvrtak, 04.10.2018. u 13 sati u seminarsku A530 (”stara” zgrada Fakulteta, 5. kat) na predavanje 
 
"Polikromatska protočna citometrija u dijagnostici primarnih imunodeficijencija i alergija"
 
koje će održati dr. sc. Denis Polančec, Dječja bolnica Srebrnjak.
 
Prije i poslije predavanja organizirat ćemo i radionicu na kojoj ćete moći dr. Polančecu postavljati pitanja, zatražiti savjet vezano uz protočnu citometriju, ili analizirati vlastite FCS datoteke.

Zainteresirane za radionicu, molim da se jave na ivana.novak@mefst.hr do srijede popodne. Za predavanje se nije potrebno najavljivati.

SAŽETAK PREDAVANJA:
Protočna citometrija danas predstavlja neizbježnu metodu u kliničkim laboratorijima za dijagnostiku primarnih imunodficijencija (PID) i alergija. Razvoj i napredak tehnologije omogućio je proizvodnju modernih protočnih citometara opremljenih s više lasera i detektora fluorescencije, te razvoj novih fluorokroma i reagensa. Na Odjelu za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak (DBS) svakodnevno se provodi imunofenotipizacija zaprimljenih uzoraka krvi djece sa sumnjom na neku alergiju ili postojanje primarne imunodeficijencije. Za tu svrhu uvedena su dva polikromatska panela  za PID: “Osnovni panel“,  za detekciju subpopulacija limfocita T, limfocita B i stanica NK, te “Prošireni B panel“ za detekciju osam subpopulacija limfocita B, te test aktivacije bazofila (BAT, od engl. Basophil Activation Test), koji je poboljšan na način da se mogu detektirati i senzibilizirani pacijenti koji još ne pokazuju znakove alergija te pratiti pacijenti koji su tretiraju specifičnom imunoterapijom. Na predavanju će biti prikazan razvoj testova te najzanimljiviji slučajevi iz prakse u DBS unazad četiri godine. Ispiši stranicu